De gemeente en provincie Utrecht hebben woensdag een alternatief plan gepresenteerd voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Daarin wordt de snelweg niet verbreed, maar wordt de bestaande breedte van de weg „optimaal benut” door de maximumsnelheid aan te passen naar 80 kilometer per uur. Hierdoor passen er meer rijstroken op de snelweg en is een verbreding niet langer nodig. Het nieuwe plan, ‘Alternatief Ring Utrecht’, is aangeboden aan Mark Harbers (VVD), demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat.
In het plan staan ook alternatieven voor het gebruik van de auto. Die alternatieven – meer gebruik van de fiets en het openbaar vervoer – moeten te realiseren worden dankzij investeringen in fietspaden en het ov. Zo worden nieuwe regionale fietsroutes aangelegd en betere aansluitingen ontwikkeld in het openbaar vervoer.
De plannen voor de snelwegverbreding zorgen al lange tijd voor protesten, zowel maatschappelijk als vanuit de lokale politiek, omdat voor de uitvoering honderden bomen uit het historische Amelisweerd moeten worden gekapt. Het inmiddels gevallen kabinet-Rutte IV gaf de regio daarom nog een kans om een alternatief plan te bedenken. Het nieuwe plan is opgebouwd uit drie peilers: het verbeteren van alternatieven voor de auto, vergroten van de wegcapaciteit en het beter benutten van het wegennet.
Verbredingsplan
Het verbredingsplan van de A27 werd in 2010 door Rijkswaterstaat bedacht. De betonnen bak, waarin momenteel tien rijbanen liggen, moest worden uitgebreid met vier rijstroken. Daarvoor moest aan weerszijden van de snelweg – zeker vijftien meter aan beiden kanten – een flinke hap worden genomen uit de natuur. Daarnaast zou mogelijk nog eens zo’n vijf tot tien meter extra gekapt moeten worden, omdat er ruimte nodig was voor al het bouwmaterieel.
Lees ook
Het Rijk wil vier extra rijstroken op de A27, ten koste van zeker 30 meter natuurgroen. Maar verzet laait op
In 2021 bood het coalitieakkoord een mogelijke oplossing. Tijdens de formatie drong zowel de gemeente als provincie erop aan om ruimte te krijgen voor de ontwikkeling van een alternatief plan. De nieuwe kans werd met open armen ontvangen. Vorig jaar presenteerden regionale partijen al een alternatief plan, maar die suggesties voldeden volgens Harbers niet aan de eisen voor onder meer verkeersveiligheid. Daarom gingen de partijen weer terug naar de tekentafel. Het is nog maar de vraag of het nieuwe alternatief er bij het volgende, vermoedelijk rechtse kabinet doorheen komt.
Volgens Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht, mogen de partijen trots zijn op het alternatieve plan. „We laten zien dat we zonder ingewikkelde en risicovolle ingreep bij Amelisweerd de bereikbaarheid voor álle reizigers kunnen verbeteren: voor fietsers, reizigers met het ov én voor automobilisten. […] En we behouden bovendien kostbare en geliefde natuur, wat een diep gekoesterde wens van onze inwoners is.”
Leeslijst