Mathieu van der Poel Sportman van het Jaar, Femke Bol Sportvrouw van het Jaar

Tijdens het NOC-NSF Sportgala van woensdag zijn wielrenner Mathieu van der Poel en atlete Femke Bol verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Van der Poel versloeg Formule 1-coureur Max Verstappen en wielrenner Harrie Lavreysen, Bol won van roeister Karolien Florijn en atlete Sifan Hassan. Het afgelopen jaar waren Verstappen en schaatsster Irene Schouten nog de winnaars.

Van der Poel pakte dit jaar de wereldtitel in Glasgow, ondanks dat hij vlak voor de finish ten val kwam. Bol won dit jaar op het wereldkampioenschap atletiek in de Hongaarse hoofdstad Boedapest tweemaal goud: op de 400 meter horden en op de 4×400 meter estafette.

Tijdens de verkiezing konden topsporters hun stem uitbrengen op individuele sporters. Coaches konden stemmen in de categorie Sportcoach van het jaar. Deze stemmen telden voor vijftig procent mee. De stem van een vakjury telde ook voor vijftig procent mee. Zij stemden in alle categorieën.

Sportploeg van het jaar

De estafetteploeg bij de vrouwen op de 4×400 meter werd opnieuw uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. De ploeg met Bol, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Eveline Saalberg werd afgelopen zomer wereldkampioen in Boedapest. Bol begon daar als laatste loper op de derde positie aan haar ronde. Desondanks wist ze met een fenomenale eindsprint de Jamaicaanse en Britse ploeg in te halen en met een Nederlands record de titel te winnen. Niet eerder veroverden de Nederlandse vrouwen de wereldtitel.

De wielerploeg van Jumbo-Visma, die alle drie de grote rondes won, en de waterpolovrouwen waren de andere genomineerden. Laatstgenoemde ploeg won voor het eerst in 32 jaar het wereldkampioenschap.

Andere winnaars

De prijs van Sportcoach van het Jaar ging naar Eelco Meenhorst, die met de Nederlandse roeiploeg dit jaar vijf gouden medailles wist te pakken tijdens het WK in Belgrado.

Joël de Jong won de prijs voor Parasportman van het Jaar. De para-atleet won goud op het WK op de 100 meter en won brons bij het verspringen. Rolstoeltennisster Diede de Groot won bij de vrouwen. Ze won net als in 2021 en 2022 alle vier de grandslamtoernooien. De Groot won vorig jaar al de prijs van Parasporter van het Jaar, toen er nog geen aparte categorieën voor mannen en vrouwen waren.

Dit jaar werd voor het eerst ook een Parasportploeg van het Jaar gekozen. Die ging woensdag naar de rolstoelbasketbalsters. Zij werden dit jaar wereldkampioen en Europees kampioen. De 18-jarige atleet Niels Laros won de prijs van Sporttalent van het Jaar.