Russische ambassadeur in het VK ontboden na aanhoudende hacks

Het Verenigd Koninkrijk is het doelwit geweest van een reeks aanhoudende, maar onsuccesvolle Russische cyberaanvallen. Het doel was, zo meldt de Britse overheid zelf, om de binnenlandse politiek te verstoren. Het Verenigd Koninkrijk houdt de Russische veiligheidsdienst FSB verantwoordelijke voor de hacks.

In reactie op de cyberaanvallen roept de Britse overheid de Russische ambassadeur op het matje, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Doelwitten van de cyberaanvallen waren Britse politici, ngo’s, journalisten en universiteiten. De hackers, bekend onder de naam Cold River, Callisto en Star Blizzard, werkten volgens de Britse inlichtingendienst GCHQ in opdracht van de FSB. Ze voerden gerichte aanvallen op „high-profile” individuen en hadden parlementariërs van meerdere Britse partijen op de korrel.

David Cameron, minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, noemt de cyberaanvallen „compleet onacceptabel”. Hij zegt: „Door de verantwoordelijken te bestraffen en de Russische ambassadeur te ontbieden, leggen we pogingen tot beïnvloeding bloot en werpen we een licht op nog een voorbeeld van hoe Rusland ervoor kiest om op het wereldtoneel te opereren.”

Sanctielijst

Hoewel de cyberaanvallen volgens de Britse overheid grotendeels onsuccesvol waren, slaagden de hackers er wel in om enkele documenten te stelen. Het gaat bijvoorbeeld om een handelsverdrag tussen het VK en de Verenigde Staten in 2019.

De hackers worden ook verantwoordelijk gehouden voor een inbraak op het Institute for Statecraft, een Britse denktank die strijdt tegen desinformatie en andere bedreigingen van de democratie. Interne documenten van het instituut werden na een zogenaamde spearphishing-aanval buitgemaakt en gepubliceerd. Ook oprichter Christopher Donnelly werd eind 2021 gehackt.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken voegde donderdag in reactie op de cyberdelicten twee Russen toe aan de sanctielijst. Het gaat om Roeslan Peretjatko (38) en hacker Andrei Korinets (36). Peretjatko was volgens de Britten als FSB-agent betrokken bij de hackersgroep.



Leeslijst