Met zijn nieuwe taalmodel Gemini herneemt Google een leidende positie in de AI-race

Vanaf deze woensdagmiddag is Gemini live, het nieuwe taalmodel van Google op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Met het nieuwe systeem worden onder meer de functionaliteiten van Googles chatbot Bard uitgebreid. Vanaf nu kunnen consumenten Bard niet alleen vragen stellen, maar de bot ook gebruiken om te brainstormen, taken te plannen of teksten samen te vatten.

Google presenteerde Gemini dinsdag aan een groep journalisten. Het Amerikaanse techbedrijf zet hiermee een nieuwe stap in de razendsnelle ontwikkeling van taalmodellen. Met Gemini gaat het concern verder dan de grote concurrent, OpenAI. Googles taalmodel kan onder meer wiskundige redeneringen begrijpen en afbeeldingen, video’s, programmeercode en audiofragmenten interpreteren en combineren, zo maakte Google op een persconferentie bekend.

Gemini kan onder meer een door een mens gemaakte tekening van een wiskundige puzzel interpreteren en de puzzel oplossen, bleek tijdens de presentatie. Het systeem, onder meer ontwikkeld door dochterbedrijf Deepmind, is voor Google „het grootste wetenschappelijke en technische project ooit”.

Taalmodellen als Gemini zijn een vorm van artificiële intelligentie die met grote hoeveelheden data van het internet worden getraind. Ze kunnen op aanvraag audio, beeld, video en tekst genereren. Met behulp van deze systemen zijn al complete muziekstukken, boeken en computerspellen gemaakt.

Sinds de entree van taalbot ChatGPT van OpenAI, in november vorig jaar, zijn taalmodellen aan een opmars bezig. Grote techbedrijven zien de huidige ontwikkelingen in AI als de grootste technologische revolutie sinds de opkomst van het internet.

Hallucinaties

Over een aantal maanden past Google ook zijn zoekmachine aan met de nieuwe Gemini-technologie. Dan krijgen gebruikers als resultaat van een zoekopdracht niet alleen meer een rijtje blauwe links zien. In plaats daarvan geeft Googles chatbot antwoord op de zoekvraag, en verstrekt een rijtje bronnen. De gebruiker kan daarna vervolgvragen stellen.

Google benadrukt dat onbetrouwbare antwoorden van chatbots met Gemini niet helemaal verdwijnen. Deze ‘hallucinaties’, chatbots die antwoorden verzinnen, zijn nog altijd een „onopgelost onderzoeksprobleem”, aldus Eli Collins van Google Deepmind tijdens de presentatie.


Lees ook
‘Ik mis de nuance als het gaat over het risico van AI’

Ethisch adviseur Ben Zevenbergen moet ervoor zorgen dat wat Googles technici ontwikkelen in lijn is met de <a rel=AI-principes van het bedrijf.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/met-zijn-nieuwe-taalmodel-gemini-herneemt-google-een-leidende-positie-in-de-ai-race.jpg”>

Met Gemini herneemt Google een leidende positie in de AI-race die Silicon Valley in zijn greep heeft. Jarenlang was Google onverslaanbaar in kunstmatige intelligentie. Maar vorig jaar bracht uitgerekend concurrent OpenAI als eerste een chatbot uit voor algemeen gebruik.

ChatGPT heeft inmiddels honderd miljoen gebruikers per week. Het onderliggende taalmodel GPT is voor een groot deel gebaseerd op uitvindingen van Google. In 2017 ontwikkelden Google-onderzoekers de eerste transformers, slimme neurale netwerken die in staat zijn de context van zinnen te begrijpen en zo gesprekken kunnen voeren.

AI Act

Google benadrukte dinsdag meermaals dat Gemini voldoet aan alle „veiligheidsstandaarden” die het bedrijf heeft opgesteld, onder meer om stereotyperingen of hatelijke teksten te voorkomen. Wat Google ontwikkelt, moet in lijn zijn met de ‘AI-principes’ van het bedrijf. Die bepalen onder meer dat al zijn AI-producten „ten goede moeten komen aan de samenleving” en niet mogen leiden tot vooringenomenheid of privacyschendingen.

Juist deze week wordt in Brussel onderhandeld over Europese wetgeving waarmee overheden krachtige AI-modellen als Gemini aan banden kunnen leggen. Een van de voorstellen voor deze AI Act is om dit soort modellen te onderwerpen aan onafhankelijk toezicht en veiligheidstesten.

De vraag is of het zover komt. Techbedrijven, waaronder Google, lobbyen de laatste maanden stevig tegen te strenge Europese regulering. Zij vrezen dat een overvloed aan regels innovatie belemmert.



Leeslijst