Zestig procent. Zoveel meer zijn we gaan uitstoten sinds 1992, toen vrijwel alle landen op de wereld beloofden gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De 27 VN-klimaatconferenties (COP’s) die sindsdien werden gehouden, hebben niet voorkomen dat we nu overal ter wereld hittegolven, bosbranden, overstromingen, droogtes en mislukte oogsten zien.
Dat onze leiders op klimaatgebied wanbeleid hebben gevoerd, is gemakkelijk aan te tonen. Ze staan toe dat olie- en gasbedrijven nieuwe winningsprojecten opstarten. Ze steunen de fossiele sector met biljoenen aan subsidie. En de maatregelen die ze zouden moeten nemen om onder de in Parijs (2015) afgesproken anderhalve graad opwarming te blijven, nemen ze niet. Op die manier dreigen grote delen van de aarde onbewoonbaar te worden. Vluchtelingenstromen, hongersnoden en geopolitieke onrust liggen op de loer.
Momenteel zijn wereldleiders bijeen in Dubai, voor de 28ste klimaatconferentie (COP28). Deze keer is de greep van de fossiele brandstofindustrie op het proces nog duidelijker: de conferentie wordt voorgezeten door de directeur van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat land is van plan om tijdens deze klimaatconferentie oliedeals te sluiten. Dit kun je niet verzinnen.
Tegen deze achtergrond van een existentiële klimaatdreiging en grotesk politiek falen hebben meer dan 1.300 wetenschappers van over de hele wereld (waaronder 30 IPCC-auteurs) een open brief geschreven. Ze roepen op tot collectieve klimaatactie om een leefbare toekomst veilig te stellen. Die kans is bijna verkeken, merken ze op, maar het kán nog wel. Door snel in actie te komen, kunnen we een betere wereld creëren, met een schoner milieu, minder ongelijkheid en gezonder voedsel.
Aandringen op veranderingen
We moeten ons collectief realiseren dat enkel de politiek deze toekomst niet zal waarmaken – dat is de afgelopen dertig jaar wel gebleken. In plaats daarvan moeten we zelf actie ondernemen en aandringen op de nodige veranderingen. Of zoals de wetenschappers het in hun open brief opschrijven: „Waar je ook bent, word een klimaatverdediger of -activist. […] Als we een leefbare toekomst willen veiligstellen, moet klimaatactie niet meer iets zijn dat anderen doen, maar iets dat we allemaal doen.”
We zijn COP28 ingegaan met de (terechte) verwachting dat de top zal mislukken. In ons eigen land zijn de verkiezingen gewonnen door een partij die het klimaatprobleem ontkent en die van plan is om vuile kolencentrales open te houden, meer olie- en gasboringen in de Noordzee aan te moedigen, en te stoppen met het uitbouwen van hernieuwbare energie. Dit beleid is onverenigbaar met een betere, schonere toekomst voor Nederland.
Lees ook
De klimaatambities moeten in Dubai fors omhoog, maar de voortekenen zijn niet gunstig
Je voelt misschien een diepe droefheid of zelfs wanhoop bij alles wat er gebeurt. Maar juist in deze donkere tijden van falend leiderschap moeten mensen met een geweten opstaan. Je kunt je aansluiten bij actiegroepen die een concrete bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Met het uitvoeren van deze taak, de bepalende opgave van onze tijd, creëer je hoop.
Want duidelijk is dat de meerderheid van de mensen erop vooruit zal gaan bij een succesvolle klimaattransitie. Het klimaat is geen elitezaak: het gaat over schone lucht, goedkopere energie, fatsoenlijke banen, minder ongelijkheid, meer tijd hebben voor de dingen die er toe doen. Het gaat over het creëren van een leefbare, rechtvaardigere toekomst voor onszelf en onze kinderen.
Leeslijst