Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden na zestien jaar gepland op 20 december

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse (78) zal op 20 december het definitieve vonnis horen over zijn rol in de zogenoemde Decembermoorden van 1982, die aan vijftien mannen het leven kostten. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag lokale tijd bekendgemaakt.

Het OM eist twintig jaar celstraf tegen Bouterse en de directe gevangenneming van de voormalig president. Op 20 december velt het Hof van Justitie ook het eindvonnis tegen ex-militairen Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe, Ernst Geffery en Benny Brondenstein. Tegen hen is ook twintig jaar gevangenisstraf geëist. Alle vijf de mannen houden vol onschuldig te zijn.

De zaak tegen de 78-jarige Bouterse, die tussen 2010 en 2020 president was van Suriname, duurt al zestien jaar. Het strafproces begon op 30 november 2007 en in 2019 werd hij veroordeeld tot twintig jaar cel. Bouterse tekende toen verzet aan bij de krijgsraad maar in 2021 werd opnieuw twintig jaar celstraf geëist door het Surinaamse OM. Tijdens het hoger beroep in januari dit jaar werd die straf wederom geëist, daarover doet het Hof op 20 december uitspraak.

In december 1982 was Desi Bouterse bevelhebber van het Nationale Leger, nadat hij twee jaar eerder via een coup aan de macht was gekomen in Suriname. In de nacht van 7 december werden vijftien prominente tegenstanders van Bouterse in Fort Zeelandia geëxecuteerd. Onder hen waren journalisten, advocaten, hoogleraren, militairen, vakbondsleiders en ondernemers.


Lees ook
Bouterse is niet langer onaantastbaar

Desi Bouterse in Fort Zeelandia, maart 1982, kort na mislukte coup.