Opinie | Napoleon wordt in nieuwe film als ‘watje’ neergezet, klagen ze in Frankrijk

Napoleon Bonaparte is en blijft een Franse volksheld. Politici gebruiken om de haverklap citaten van de voormalige keizer, het is niet ongewoon om tijdens een apéro feitjes over de Corsicaan aan te moeten horen en vooral in Napoleons geboortestad Ajaccio kun je geen meter lopen zonder zijn naam te zien op een gevel of straatnaambordje.

Een recente peiling van IFOP toont hoe hoog de Fransen de Corsicaan hebben zitten: drie op de vier vindt dat Napoleon „nuttig” was voor Frankrijk; ruim de helft oordeelt dat hij Europa verder heeft gebracht.

Iedere auteur of filmmaker die zijn vingers durft te branden aan de keizer moet dan ook oppassen. De Britse regisseur Ridley Scott kan het weten. Sinds zijn film Napoleon vorige week uitkwam, is Frankrijk woedend.

Er zijn tal van redenen om de film te bekritiseren. Zoals Napoleon-kenner Bart Funnekotter in NRC schreef zit de film vol historische fouten. Bij dat argument kun je nog stellen dat invullen en verzinnen hoort bij een filmdrama en Scotts film vooral draait om de relatie tussen Napoleon en zijn vrouw Joséphine, zoals recensent Coen van Zwol ook deed in NRC.


Lees ook
De complete historische ontsporing van Ridley Scotts ‘Napoleon’

Joaquin Phoenix als Napoleon Bonapoarte in <em>Napoleon</em>, een film die maar weinig met Napoleon te maken heeft. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/opinie-napoleon-wordt-in-nieuwe-film-als-ac280c298watjeac280c299-neergezet-klagen-ze-in-frankrijk.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Maar in Frankrijk lijkt men vooral beledigd omdat hun nationale held als een ‘watje’ wordt neergezet die zich vooral laat leiden door zijn obsessieve liefde voor zijn vrouw – en niet door het landsbelang. Zo stelt parlementariër Jean-Paul Garraud (Rassemblement National) <a rel=op X dat Napoleon wordt „gereduceerd tot een varken zonder veel persoonlijkheid, vaak aan tafel met een drankje in de hand, in beslag genomen door de seksuele affaires van Joséphine”. Ook zou Napoleon-acteur Joaquin Phoenix onterecht angstig hebben gekeken in een scène waarin Napoleon een staatsgreep pleegt.

Op de redactie van de Franse krant Le Point was zo’n vurige discussie ontstaan dat zij besloot een hele lijst te maken met argumenten voor en tegen de film. Onder contre staat onder meer dat Napoleon „onhandig, soms timide en huilerig” wordt neergezet – en dan weer te erg als een meedogenloze bruut.

Passieloze seksscènes

Ook vinden de redacteuren het onbegrijpelijk dat de 49-jarige Phoenix is gecast voor „de rol van een vurige vierentwintigjarige kapitein”. (Overigens bestrijkt de film 28 jaar van Napoleons leven, tot zijn dood op 51-jarige leeftijd.) Een ander terugkerend argument draait om de seksscènes die te passieloos zouden zijn. Zoals de Parijse advocaat Elisabeth Malafa op X opmerkt: „Het is duidelijk dat deze film is gemaakt voor een puriteins, Amerikaans publiek.”

In feministische kringen klinkt bovendien dat niet duidelijk wordt gemaakt hoe misogyn en racistisch Napoleon was omdat er in de film geen aandacht is voor zijn rol bij het herstel van de slavernij in de Franse koloniën en de vrouwonvriendelijke wetten die hij doorvoerde. Zo liet hij in de wet opnemen dat het vermoorden van je vrouw vergeeflijk kan zijn als je haar op heterdaad betrapt met een andere man. (Dit verdween pas uit de wet in 1975.)

En het misschien wel meest valide argument: de historische context ontbreekt, volgens de Le Point-redactie vanwege Scotts te Engelse blik: „Napoleon wordt beschouwd als een onruststokende erfgenaam van de Franse Revolutie en het is aan Engeland, de scheidsrechter van monarchale elegantie, om hem te verslaan.”

Regisseur Ridley Scott lijkt het allemaal weinig te kunnen schelen: hij bijt al weken van zich af bij iedere kritiek op zijn Napoleon. In een interview met France Inter zei hij over critici: „Wat weten jullie er nou van? Waren jullie erbij?”