Morgen op het menu: groente van Mars, met robot-kaas

Wie de expositie Spacefarming: the future of food in het grote ufo-vormige Evoluon bezoekt, krijgt bij binnenkomst een groen algendrankje in een reageerbuis aangeboden om alvast in de stemming te komen. „Met deze expositie willen we laten zien dat technologie in voedsel niet eng is”, zegt curator Ruben Baart van de organisatie Next Nature terwijl hij zelf ook zo’n groen drankje drinkt. „Kijk maar naar de banaan. Die is jaren doorgekweekt en gekloond en kan zich nu niet meer zelfstandig voortplanten. Er zit geen pit meer in. Het voedsel dat wij eten, is altijd al mee ontwikkeld met onze technologie.” Technologische ontwikkeling is volgens Baart essentieel om de mensheid te voeden. „Het aantal mensen op aarde groeit snel. in 2050 zullen we met bijna 10 miljard mensen zijn.”

In het Evoluon kunnen bezoekers twaalf kleurrijke koepels inlopen waarin kunstenaars, ondernemers en wetenschappers hun visie op de toekomst van voedsel en voedselproductie hebben verbeeld.

Direct bij de ingang staat een witte koepel, omringd door dunne, blauwe buizen. Het is een bioreactor van Space10 waarin algen gekweekt kunnen worden. Algen vermenigvuldigen zich in hoog tempo, hebben weinig nodig en nemen geen grote hoeveelheden land in beslag, leest de bezoeker.

Even verderop staan planten in glazen bakken onder blauwe en rode ledlampen in een andere, donkere koepel. Die is het werk van ecoloog Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit. Hij onderzoekt hoe in de toekomst groente verbouwd kan worden op Mars. In de bodem van die planeet zit maar weinig nitraat en ammonium, belangrijke voedingsstoffen. Wamelink maakt nagemaakte Marsbodem vruchtbaar met plantenresten en menselijke uitwerpselen.

Plantaardige kaas

Uit een volgende, paarse koepel rinkel een koebel. Binnen staat de roestvrijstalen koe Margaret op kunstgras tegen een decor van blauwe lucht en witte wolken. Margaret is een robot in ontwikkeling van de Vlaamse groep Those Vegan Cowboys; ze maakt plantaardige kaas. Na het eten van gras produceert een koe het dierlijke eiwit caseïne, het belangrijkste ingrediënt van kaas. Wetenschappers proberen dat proces in Margaret na te bootsen via precesie-fermentatie. Ze programmeren schimmels en gisten om microben en caseïne te produceren.

Leuk en leerzaam voor de bezoeker is dat je in sommige koepels op de expositie ook echt het idee krijgt in de toekomst te stappen. Dat wordt een handje geholpen door de futuristische inkleding: fel gekleurde lampen, aluminiumfolie en draden. Voor sommige, door de wol geverfde bezoekers zullen de gepresenteerde toekomstvisies alleen geen verrassing zijn: de meeste waren eerder al op andere tentoonstellingen te zien. Dat neemt niet weg dat Next Nature erin geslaagd is om een interessante mengeling van toekomstscenario’s te presenteren: van kweekvlees tot groente die wordt verbouwd op Mars.