Liveblog NOS-slotdebat

Baudet begint bij arbeidsmigratie over typische FVD-punten

Opvallend: Thierry Baudet grijpt zijn spreekbeurt, tijdens het debat over arbeidsmigratie, niet aan om met een groter verhaal over migratie te beginnnen. In plaats daarvan begint hij over de armoedeval: het probleem dat Nederlanders door een samenloop van toeslagen en regelingen soms minder gaan verdienen als ze meer werken. Er moeten, kortom, meer Nederlanders aan het werk geholpen worden om de noodzaak van arbeidsmigratie te voorkomen. Hij noemt ook de kosten van het klimaatbeleid. Het doet allemaal denken aan de Provinciale Statencampagne van 2019 van FVD: die draaide om een mix van immigratie, koopkracht en klimaat.

Hoe gaat het nu met Baudet?

FvD-leider Thierry Baudet is dankbaar hij bij het NOS Slotdebat kan zijn. Het gaat „relatief goed” vertelt hij, „een 7,5”. Gister werd de FvD-leider in een Groningse kroeg twee keer op zijn hoofd geslagen met een bierfles. Wel heeft hij nog pijn aan de linkerkant van zijn schedel. Ten slotte bedankt hij „de mainstream media” voor de uitnodiging voor het debat.

Eerste uur arbeidsmigratie, wonen en financiën centraal

In het eerste uur staan de kleinere partijen centraal. De volgende drie thema’s komen aan bod, met deze lijsttrekkers:

Arbeidsmigratie: Mirjam Bikker (ChristenUnie) – Edson Olf (BIJ1) – Thierry Baudet (FVD)
Woningtekort: Laurens Dassen (Volt) – Wybren van Haga (BVNL) – Chris Stoffer (SGP)
De portemonnee: Mirjam Bikker (ChristenUnie) – Joost Eerdmans (JA21) – Stephan van Baarle (DENK)

Lijsttrekkers krijgen laatste kans kiezers te overtuigen in NOS-slotdebat

Zelden was het voorafgaand aan het traditionele NOS-slotdebat nog zó spannend als in deze verkiezingscampagne. De afgelopen weken stonden de VVD, NSC van Pieter Omtzigt en GroenLinks-PvdA samen aan kop in de peilingen, de afgelopen dagen voegde de PVV van Geert Wilders zich daar in een eindsprint blij. Dat beeld werd dinsdagmiddag nog bevestigd in de slotpeiling van Ipsos/EenVandaag. Deze vier partijen kunnen volgens de verschillende opiniepeilers woensdag allemaal nog de grootste partij worden, hoewel ook dat geen garantie geeft op het premierschap of kabinetsdeelname. De kabinetsformatie belooft opnieuw niet eenvoudig te worden.

Bij het slotdebat krijgen bijna alle partijen die kans maken op een Kamerzetel nog het podium. Vanaf 19 uur gaan acht kleinere partijen onderling in debat (ChristenUnie, JA21, Denk, Volt, BVNL, SGP, BIJ1 en FVD), vanaf 20.30u uur is het podium voor de negen grotere partijen (VVD, PVV, D66, BBB, GroenLinks/PvdA, NSC, CDA, PvdD, SP). Deze indeling is bepaald aan de hand van een weging van het aantal zetels in de huidige Tweede Kamer en het aantal zetels in de Peilingwijzer van 1 november. Deze weging van zetels en peilingen is bijvoorbeeld gunstig voor het CDA, en dus zit lijstrekker Henri Bontenbal vanavond nog bij de grotere partijen.

De lijsttrekkers zullen vanavond kiezers die nog zweven of overwegen strategisch te stemmen proberen te overtuigen. Waar GroenLinks-PvdA hoopt dat veel links-progressieve kiezers strategisch op de partijcombinatie zullen stemmen om een rechts kabinet te voorkomen, proberen VVD en PVV juist uit te stralen dat alleen een stem op rechts een linkse premier kan voorkomen. Andere partijen, zoals D66, de SP, Volt en Partij voor de Dieren, proberen hun potentiële kiezers ervan te overtuigen dat een strategische stem op een grote partij niets oplevert.

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet is vanavond gewoon aanwezig bij het slotdebat. Hij werd gisteravond in een café aangevallen met een bierfles, nadat hij eerder deze campagne al met een paraplu was geslagen. Baudet voelt zich „goed genoeg om door te gaan”, zei hij dinsdagmiddag in het Tweede Kamergebouw.