Massale protesten in Madrid tegen amnestiewet en nieuwe regering premier Sánchez

In Madrid zijn zaterdag volgens de Spaanse autoriteiten zeker 170.000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de nieuwe regering van de socialistische premier Pedro Sánchez, zo melden internationale persbureaus. De demonstranten zijn boos over een amnestiewet, waarmee gratie verleend kan worden aan zo’n vierhonderd Catalaanse separatisten die in 2017 betrokken waren bij het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië. Nadat de organisatoren van het referendum de Catalaanse Republiek hadden uitgeroepen, schortte de Spaanseregering het zelfbestuur op en arresteerde en vervolgde de organisatoren.

Onder hen is de naar het buitenland gevluchte Catalaanse leider Carles Puigdemont. Hij had amnestie geëist in ruil voor steun aan een nieuwe regering van Sánchez. De pemier zegt met de impopulaire wet onrust in Catalonië te kunnen beteugelen, maar tegenstanders zien vooral een politicus die zijn positie niet wil opgeven. In ruil voor de amnestiewet steunen twee kleine Catalaanse partijen Sánchez in het Spaanse parlement, waardoor hij voor een derde ambtstermijn als premier kan gaan – vrijdag werd hij beëdigd door de Spaanse koning.


Lees ook
Sánchez overleeft storm rond Amnestiewet en kan definitief verder als premier

De Spaanse premier Pedro Sánchez, die is gekozen voor een tweede termijn, viert de uitslag van de stemming met politieke medestanders, donderdag in het parlement in Madrid.

„No en mi nombre”, scandeerde de menigte, wapperend met de Spaanse vlag. Niet in mijn naam. „Pedro Sánchez traidor”. Verrader Pedro Sánchez. Veel demonstranten hebben het koninklijk wapen uit de vlag geknipt uit protest, want „het Spanje van Sánchez is ‘t wapen niet waard”. Alberto Nuñes Feijóo, leider van de conservatieve Partido Popular, en Santiago Abascal, leider van de rechts-radicale partij Vox liepen mee in de mars, waarbij ook falangistische vlaggen te zien waren.

Afgelopen zomer kwam de Partido Popular als winnaar uit de bus bij de verkiezingen, maar nadat de partij er niet in slaagde een coalitie met voldoende parlementszetels te formeren, was het de beurt aan Sánchez. Met de amnestieregeling en de steun van twee Catalaanse partijen vond hij er wel een meerderheid in het parlement.

Sinds Sánchez de amnestiedeal ruim twee weken geleden geleden bekendmaakte, wordt onophoudelijk gedemonstreerd bij het hoofdbureau van zijn socialistische PSOE in Madrid. Volgens een recente opiniepeiling is 70 procent van de bevolking tegen het verlenen van amnestie. Onder de demonstranten zijn neo-nazistische groeperingen en aanhangers van de overleden dictator Francisco Franco, wiens regime Spanje vanaf de burgeroorlog eind jaren dertig, tot zijn overlijden in 1975 verscheurde.

Met medewerking van Oumaima Abalhaj.