Droomboter, een plantaardig alternatief voor boter, mag geen Droomboter heten. Dat vindt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Zij dreigt met een kort geding als de producent de naam blijft gebruiken. Ook ligt er een klacht bij de Reclame Code Commissie en is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het geweer gekomen.
Mister Kitchen, de maker van Droomboter, overtreedt de warenwet, stelt de NVWA. Zuiveltermen zijn in Nederland wettelijk beschermd. De woorden ‘room’ en ‘boter’ mogen alleen voor zuivel worden gebruikt, en voor boterproducten gelden minimale percentages melkvet.
Ook volgens de NZO, die de Nederlandse zuivelindustrie vertegenwoordigt, gebruikt Mister Kitchen beide woorden onterecht. „Droomboter is niet gemaakt van producten afkomstig uit melkklieren van dieren”, schrijft de advocaat van de NZO aan Mister Kitchen, verwijzend naar eerdere rechterlijke uitspraken.
Smeersels en sauzen
Mister Kitchen kreeg bezoek en een waarschuwingsbrief van de NVWA. De inspecteur trof in Droomboter wel zonnebloem-, raapzaad- en kokosolie aan, maar geen room en geen boter. En dus is het bedrijf, dat ook andere plantaardige smeersels en sauzen maakt, in overtreding. Voor 3 februari moet het daarmee stoppen.
De Reclame Code Commissie behandelt volgende week een klacht van een particulier: „Plantaardige boter is geen boter. Mag al niet sinds 1899! Als dit mag dan mogen alle margarines boter heten.”
Mister Kitchen kent de regels. Maar omdat op de verpakking ‘100 procent plant based’ staat, en ‘zonder zuivel, met cacaoboter’, denken de eigenaren dat van verwarring of misleiding geen sprake kan zijn. „De boter in onze fantasienaam verwijst naar cacaoboter”, zegt mede-eigenaar Daan Faber.
Volgens Faber is sprake van willekeur. „Waarom mag Droomboter niet en Blue Band Roombeter of Campina Botergoud met een laag percentage melkvet wel? Wij willen de transitie van dierlijk naar plantaardig makkelijker maken, met producten die net zo lekker zijn als de dierlijke alternatieven. De enige die met deze wet wordt beschermd, is de zuivelindustrie. De consument is er niet mee geholpen.”
Gouden wikkel
De NZO zegt ook tegen het Nederlandse bedrijf Upfield een kort geding te overwegen, als het de naam Roombeter niet verandert. „Maar Botergoud is wat anders, daar zit wel boter in. In Droomboter zit gewoon nul boter, dat gaat ons echt te ver”, zegt NZO-directeur Joep Rats. „Het is goed dat dit soort innovatieve producten erbij komen, maar noem het geen boter. Dan neem je de consument niet serieus en doe je je product tekort.”
Over Roombeter, waarin de ‘e’ eruitziet als een boterkrul, wees de Reclame Code Commissie eerder dit jaar een klacht af over misleiding door wat de klager een „nepproduct” noemde. Uit alles blijkt, oordeelde de RCC, dat het geen roomboter betreft maar een plantaardig product. De NVWA zegt desgevraagd dat de naam Roombeter net zo min is toegestaan als Droomboter.
Consumentenorganisatie Foodwatch nomineerde Roombeter deze week voor het Gouden Windei, voor de meest misleidende marketingtruc van 2023. Niet alleen omdat het maar in één letter anders is dan roomboter, ook de gouden wikkel zou consumenten op het verkeerde been zetten.
Campagneleider Frank Lindner van Foodwatch vindt Roombeter door de verpakking en de naam misleidender dan Droomboter. „Die naam wijkt meer af van roomboter.” Over Roombeter ontving Foodwatch „tientallen en tientallen” klachten. Over Droomboter geen.