NSC-leider Omtzigt vindt GroenLinks-PvdA een ‘heel moeilijke partner’

NSC-leider Omtzigt vindt GroenLinks-PvdA een ‘heel moeilijke partner’

NSC-leider Pieter Omtzigt vindt GroenLinks-PvdA een „heel moeilijke partner” in een mogelijke coalitie. Dat zei hij donderdag bij de NOS. Hij noemde migratie als obstakel. „Wij hebben gezegd dat we netto maximaal 50.000 migranten per jaar willen, vorig jaar waren het er 220.000. Als dat niet omlaag gaat, krijg je een enorme wooncrisis.”

Ook de belastingplannen van GroenLinks-PvdA staan Omtzigt niet aan. „Men wil daar de middenklasse enorm belasten”, aldus Omtzigt. Hij noemt als rekenvoorbeeld een alleenverdiener die zelfstandige is die jaarlijks 65.000 euro verdient. „Die gaat er tussen de 5.000 en 10.000 euro op achteruit. En omdat hij niet in een sociale huurwoning mag, komt hij totaal niet rond”, aldus Omtzigt. „En dan denk ik: hm, moeilijk.”

Daarop reageerde GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jesse Klaver op X gepikeerd. „Je wilt het over inhoud hebben, maar dit is echt een lege aanval. Kom uit je oppositiemodus tegen onze plannen en maak duidelijk wat je zelf wilt. Wij halveren armoede, zorgen dat werken weer loont én verlagen werkloosheid het meest van alle partijen.”

Lees ook Opeens is het moment daar: Omtzigt gaat ‘spontaan’ over rechts

Omtzigt kwam deze campagne relatief laat met zijn partijprogramma en wil niet voor de verkiezingen bekendmaken of hij eventueel premier wil worden. Vorige week, gevraagd naar hoe een coalitie met NSC eruit zou kunnen zien, noemde hij een rechts kabinet als iets dat „zeker tot de mogelijkheden” behoort. Omtzigt stelde vervolgens een coalitie samen die volgens de peilingen precies 75 zetels zou tellen: VVD, NSC, BBB, CDA, SGP en JA21.

Pieter Omtzigt zat donderdagochtend bij het Radio 1 Journaal. Foto Phil Nijhuis/ANP

Welkom in dit verkiezingsblog

In dit blog volgt NRC de politieke ontwikkelingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Lees hier ons vorige blog terug.