Hoe ik de eerste, verstoten babygorilla uit Blijdorp verzorgde en met moeite een luier omdeed

Diergaarde Blijdorp neemt afscheid van zijn gorilla’s, liet de Rotterdamse dierentuin vorige week weten. Na de dood van de zilverrug Bokito, in april dit jaar, zat de Blijdorpse gorillagroep van twee vrouwen en vijf kinderen, allemaal van Bokito, zonder leider. Een nieuwe leider in de groep introduceren is problematisch: die kan de kinderen van zijn voorganger doden, aldus Blijdorp op zijn website. Bokito’s zoon Aybo is al naar een Franse dierentuin verhuisd. In de komende jaren worden de overige gorilla’s naar andere dierentuinen overgeplaatst. Een nieuwe vaste gorillagroep komt er niet.

„Het was een moeilijk besluit,” aldus de huidige Blijdorpdirecteur Erik Zevenbergen. De dierentuin wil zich meer gaan richten op soortbehoud. En Blijdorp heeft niet voldoende ruimte om dat voor gorilla’s te doen. Als alle gorilla’s vertrokken zijn, wil de diergaarde de Rivièrahal waar hun onderkomen was renoveren.

Bokito (geboren in Berlijn in 1996, sinds 2005 in Rotterdam) werd een wereldberoemde gorilla toen hij in 2007 ontsnapte en een vrouwelijke bezoekster meesleurde.


Lees ook
de necrologie van Bokito

Bokito in Diergaarde Blijdorp. De zilverruggorilla was levenslang dierentuinbewoner - een paar ontsnappingen mislukten.

Maar Bokito was niet de enige beroemde Rotterdamse gorilla. Ook de vrouwelijke laaglandgorilla Sophie, die als eerste gorilla in 1949 in Blijdorp kwam, was een beroemdheid. Ze schilderde namelijk. Daarvan zijn Polygoon-filmbeelden uit 1959 op YouTube te vinden. „Sophie is niet van gisteren: ze schildert abstract,” luidde het commentaar. Ze was beter dan menig menselijke kunstenaar, omdat ze, aldus de commentator, „de vitaliteit van het oerwoud” had behouden. Sophie werd in het wild gevangen, en stierf kinderloos in 1977.

https://youtu.be/XMqTImJDARo?si=iDO8ZBAPf0q8TA5m

De groep gorilla’s in Blijdorp groeide intussen, en in 1980 werd in de dierentuin de eerste gorillababy geboren, die de naam Gino kreeg. Maar de kleine Gino werd verstoten door haar moeder. Noes van Dam, de vrouw van de toenmalige Blijdorpdirecteur Dick van Dam, moest het dier voeden met de fles.

Ook de zoon van het echtpaar, Barend van Dam (tegenwoordig bedrijfsleider bij een veterinar pharmaceutisch bedrijf), was betrokken bij de verzorging van de Blijdorpse gorilla’s. Hij haalt op ons verzoek zijn herinneringen daaraan op, nu het gorillatijdperk van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam op zijn einde loopt.

Noes van Dam, echtgenote van toenmalig Blijdorpdirecteur Dick van Dam voert de verstoten gorillababy Gino, 1980
Archief B. van Dam

Barend van Dam: „Zo’n 45 jaar geleden was de gorillaman Ernst de baas van de groep gorilla’s in Blijdorp. Als 16-jarige was mijn zomerbaantje het schoonmaken van de dierenverblijven in Blijdorp. Achter het gorillaverblijf liep ik met een kruiwagen door de gang met wat mest en een bezem, achter het zware stalen luik dat de gang scheidt van de gorilla’s. Precies op het moment dat ik achter het luik langskwam haalde Ernst vol uit tegen het luik. Verlamd van schrik steunde ik op de bezem. Ik weet zeker dat Ernst aan het lachen was…. Hij wist gewoon dat er een nieuwe was die hij even lekker op stang kon jagen.

De gorilla’s in Blijdorp kregen een vrachtwagenband om mee te spelen. Ernst rommelde wat met de band en op een gegeven moment vouwt hij deze achteloos dubbel onder zijn arm. Onwaarschijnlijk wat een kracht…

In 1980 werd Gino, zoon van Ernst en Salome, geboren. Maar de babygorilla werd verstoten door zijn moeder Salome. Hij werd daarom door mijn moeder bij ons thuis grootgebracht. De naam komt van Gino van Gino’s gym, een type dat Koot en Bie als Jacobse en Van Es in die tijd op tv brachten.

Gino had een box met een deksel, een luier, en een T-shirt met ‘I’m bananas’. Hij kreeg op tijd de fles. Mijn moeder was de enige die alleen de luier kon verschonen. Als wij , de kinderen, de luier moesten verschonen dan moesten we met zijn tweeën aan de slag. Een om zijn armen en benen vast te houden de ander om de luier te verschonen. Zelfs dan was het zeer lastig!

Als er vrouwen op bezoek waren ging Gino stoer doen door op zijn borst trommelen. Als hij dan aan zijn armen opgetild werd om hem weg te zetten, vond hij dat een vernedering. Gino bleef dan woedend in een hoek staan mokken. Dat gorilla’s in de taxonomie ingedeeld zijn bij de mensachtigen, is dan ook niet vreemd.

Blijdorp heeft besloten geleidelijk aan geen gorilla’s meer te houden. Dat lijkt mij een pijnlijk maar wijs besluit. Beter wat minder verschillende diersoorten en grotere verblijven dan, zoals vroeger, proberen zoveel mogelijk diersoorten te houden in (te) kleine verblijven. Al zal het wel pijn doen Blijdorp te bezoeken zonder die prachtige imposante gorilla’s te zien.”

Niet de enige beroemde Blijdorpse gorilla: Bokito, die in april 2023 in de Rotterdamse diergaarde overleed. Nu gaan de overige zeven gorilla’s naar andere dierentuinen.
ANP