Tweede Kamer wil debatteren over oorlog in Gaza na NRC-berichtgeving over memo ‘onevenredig geweld’ Israël

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil debatteren over de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Dat melden D66 en de SP, de twee partijen die het debat eerder op dinsdag hebben aangevraagd, naar aanleiding van berichtgeving van NRC over een memo van de Nederlandse defensieattaché in Tel Aviv. Daarin schrijft de attaché dat het Israëlische leger „onevenredig geweld” gebruikt en Gaza bestookt met „de intentie om bewust enorme vernietiging aan de infrastructuur en civiele centra” aan te richten.


Lees ook
Diplomatiek memo van Nederlandse ambassade: Israël gebruikt ‘onevenredig geweld’

Palestijnen rouwen tijdens een begrafenis in Gaza.

D66, GroenLinks-PvdA, CDA, SP, PvdD, Denk, Volt en Bij1 hebben tot nu toe laten weten te willen debatteren, zo meldt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma aan NRC. Als het aan D66 en de SP ligt, vindt het debat deze week nog plaats, maar of dat lukt is niet duidelijk. Aankomende donderdag houden Kamerleden en deskundigen een rondetafelgesprek over het oorlogsrecht. CDA-Kamerlid Derk Boswijk wil graag diezelfde dag nog debatteren „als het agendatechnisch kan”, zo zei hij tegen persbureau ANP.

Eind oktober wilden D66 en SP ook al een debat over de oorlog in de Gazastrook, nadat de regering zich had onthouden van stemming over een VN-resolutie aangaande een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. VVD, CDA, PVV, FVD, BBB en de ChristenUnie wilden toen niet debatteren. Momenteel is de Tweede Kamer met verkiezingsreces, maar dat zou onderbroken moeten worden voor het debat over de Gazastrook.