Nederlandse economie kromp in derde kwartaal iets, en blijft daarmee in recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2023 opnieuw iets gekrompen, waardoor Nederland technisch gezien nog steeds in recessie is. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Het bruto binnenlands product daalde met 0,2 procent. De toegevoegde waarde van energiebedrijven aan het bbp is met 7,4 procent gedaald, en die van bedrijven in de sport-, cultuur- en recreatiesectoren met 2,5 procent.

In de eerste twee kwartalen van dit jaar slonk de economie met 0,4 en 0,5 procent, en ook in het huidige en laatste kwartaal lijkt de economie weer wat kleiner te worden, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: „De eerste voortekenen laten een voortzetting zien van eerdere kwartalen. Het consumentenvertrouwen is nog steeds laag en ook in de industrie zie je geen herstel.”

De krimp is deels te verklaren doordat de Nederlandse economie na de coronacrisis weer razendsnel herstelde in vergelijking met andere Europese landen. Gemiddeld groeiden Europese economieën vorig kwartaal met 0,1 procent. Het verschil tussen Nederland en de rest van Europa is in 2023 dus weer kleiner aan het worden. Het Franse bbp groeide zelfs met 0,5 procent.


Lees ook
Het klinkt tegenstrijdig, toch kan het: de Nederlandse economie krimpt en groeit tegelijk

Het klinkt tegenstrijdig, toch kan het: de Nederlandse economie krimpt en groeit tegelijk