IJsland roept noodtoestand uit vanwege gevreesde vulkaanuitbarsting

Een nieuwe reeks zware aardbevingen was vrijdagavond aanleiding voor IJsland om de noodtoestand uit te roepen: de autoriteiten vrezen dat de aanhoudende bevingen zullen leiden tot een vulkaanuitbarsting op de berg Thorbjörn. Dat meldde het IJslandse nieuwsplatform RUV vrijdag. Ook heeft IJsland uit voorzorg besloten om alle vierduizend inwoners uit de plaats Grindavík, op zo’n vijftig kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Reykjavík, te evacueren.

Sinds eind oktober zijn er al meer dan 24.000 aardbevingen geweest op het eiland. Vrijdag vonden er zo’n achthonderd plaats, de zwaarste met een kracht van 5,2. Het IJslandse weerinstituut IMO vreest dat grote hoeveelheden magma zich door de bevingen ondergronds verspreiden, en op korte termijn naar boven kunnen komen.

Omdat de stroom van magma die zich aan het vormen is ook Grindavík zou kunnen bereiken, hebben de autoriteiten besloten de inwoners te evacueren. Als het magma onder een gebied loopt, bestaat de mogelijkheid dat er een lavascheur ontstaat waaruit de lava naar boven komt. De toegenomen seismische activiteit leidde donderdag ook al tot de sluiting van de beroemde warmwaterbron Blue Lagoon.

Dertig actieve vulkanen

Met dertig actieve vulkanen is een vulkaanuitbarsting IJsland niet vreemd: gemiddeld barst er iedere vier tot vijf jaar een vulkaan uit. Maar de afgelopen jaren gebeurde dat vaker. Op het schiereiland Reykjanes, waar Grindavík ligt, zijn sinds 2021 drie vulkaanuitbarstingen geweest. Daarvoor waren de vulkanen op het schiereiland achthonderd jaar inactief.

De laatste grote uitbarsting in IJsland was in april 2010, toen de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull uitbarstte. Door de aswolken die de vulkaan de lucht in spuwde, werden zo’n 100.000 vluchten geschrapt, waardoor wereldwijd tien miljoen reizigers strandden.


Lees ook
Vergeleken met de supervulkaan was de zwaarste uitbarsting van dit millennium slechts kinderspel

Vergeleken met de supervulkaan was de zwaarste uitbarsting van dit millennium slechts kinderspel