‘Al-Quds-ziekenhuis in Gaza binnen 48 uur zonder brandstof’

Netanyahu: „geen wapenstilstand”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een interview met de Amerikaanse zender ABC News nogmaals duidelijk gemaakt dat er geen wapenstilstand komt met Hamas, tenzij alle Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten.

Hij zei dat er mogelijk „tactische, korte pauzes” worden ingelast, „een uur hier of daar om gijzelaars vrij te laten of humanitaire hulp toe te laten”. Maar er komt geen algemeen staakt-het-vuren, zei de premier. Kort daarvoor had hij volgens het Witte Huis met Joe Biden gesproken over humanitaire gevechtspauzes. Een woordvoerder van het Witte Huis zei „aan het begin te zijn van gesprekken hierover, niet aan het eind”.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC nauwlettend de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier ons vorige blog terug.

‘Al-Quds-ziekenhuis in Gaza binnen 48 uur zonder brandstof’

De Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan waarschuwt dat de brandstof voor de generatoren in het Al-Quds-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook binnen 48 uur op is. De organisatie roept op X internationale gezondheids- en humanitaire organisaties op om snel hulp en goederen te leveren.

Younis Al-Khatib, de directeur van de Rode Halve Maan, stelt in een videoboodschap op X dat de situatie in Gaza „catastrofaal” is. „Gazanen moeten kiezen tussen menselijke zuivering, of genodice. Vertrekken, of sterven”, zegt hij.