Miljardair en oprichter Museum More Hans Melchers (85) overleden

Museum More meldt het overlijden van oprichter en miljardair Hans Melchers op de website. De oud-zakenman begon in2012 het modern-realistische museum in Gorssel. In 2017 opende hij een tweede vestiging in Kasteel Ruurlo, gewijd aan het werk van Carel Willink.

„Wij zijn hem enorm dankbaar”, schrijft de directie van Museum More. Melchers koos volgens hen bewust voor de Achterhoek als vestigingslocatie „omdat hij iets terug wilde doen voor de streek waar hij decennialang met veel plezier woonde”. De collectie bestond voor een deel uit de boedel van de oud-topman van DSB Bank Dirk Scheringa, die zijn kunstcollectie moest verkopen na het faillissement van de bank.

Chemiebedrijf

Melchers verwierf zijn rijkdom als eigenaar van het Arnhemse chemiebedrijf Melchemie, dat hij in de jaren zestig overnam van zijn vader. Zijn bedrijf raakte in 1986 in opspraak vanwege het leveren van grondstoffen aan het Iraakse regime van Saddam Hoessein. Die werden gebruikt voor het maken van gifgassen zoals mosterd- en zenuwgas. Ook zou het bedrijf een exportverbod naar Irak opzettelijk hebben ontdoken. De rechtbank in Den Haag doet volgende week uitspraak in een zaak die vijf Iraanse slachtoffers van gifaanvallen hebben aangespannen tegen twee bedrijven, waaronder Melchemie. Melchers hield altijd vol dat het de geleverde chemicaliën bedoeld waren als pesticiden voor de Iraakse landbouw.

Eind jaren tachtig deed hij het chemiebedrijf van de hand. Hij stopte een groot deel van zijn vermogen in aandelen in HAL, een Nederlands investeringsfonds, waardoor zijn vermogen exponentieel groeide. In de Quote 500 van dit jaar stond hij op plek 13 met een geschat vermogen van 2,3 miljard euro.

In 2005 werd Melchers’ dochter Claudia uit een woning in Amsterdam ontvoerd. Ze werd vastgehouden op een bungalowpark. Haar ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne. Na twee dagen werd ze vrijgelaten, omdat er losgeld was beloofd. Voor zover bekend is het losgeld nooit betaald. Haar ontvoerders zijn later opgepakt en veroordeeld.