‘Israëlische nachtelijke aanvalsgolven doden tientallen Palestijnen in verschillende delen van Gaza’

‘Israëlische nachtelijke aanvalsgolven doden tientallen Palestijnen in verschillende delen van Gaza’

Israëlische luchtaanvallen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw tientallen Palestijnen gedood in meerdere delen van de Gazastrook, zo melden nieuwszender Al Jazeera en WAFA, het persbureau van de Palestijnse Autoriteit. Precieze dodentallen werden niet vrijgegeven, maar de luchtaanvallen zouden de hele nacht door zijn gegaan. De informatie is voor NRC niet onafhankelijk te verifiëren.

WAFA maakt melding van Israëlische bombardementen in het westen van Gaza, onder meer in Jabalia, Beit Hanoun, Atatra, al-Sudaniya. Ook het zuidelijke Khan Younis, het noordelijke Beit Lahiya en Gaza-Stad, in de wijk al-Tuffah in Gaza-stad werden onder vuur genomen. Ook de omgeving van het Indonesische ziekenhuis in de stad Bait Lahia werd opnieuw getroffen. Het Israëlische leger zou ook opnieuw woonhuizen in de vluchtelingenkampen Nuseirat en Bureij hebben gebombardeerd.

Beelden van menselijk vlees
Gisteravond nam het Israëlische leger ook al een school in Gaza-Stad onder vuur, waarbij het zeker twintig mensen doodde. De door de Verenigde Naties ter beschikking gestelde school, gelegen in het Al-Saftawi-gebied ten noorden van Gaza-Stad, is op dit moment noodgedwongen de thuis van duizenden ontheemde Palestijnen die beschutting zoeken voor de dodelijke Israëlische aanvallen. Op voor NRC ongeverifieerde beelden is te zien hoe de muren van de Osama bin Zaid-school bedekt zijn met bloed en reddingswerkers menselijk vlees van slachtoffers verzamelen.

Intussen gaan ook de gebruikelijke nachtelijke invallen door die het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever uitvoert. Zo meldt Al Jazeera meerdere invallen vlak voor zonsopgang in Nablus, Jenin, Hebron en Bethlehem. De invallen vonden de afgelopen dagen iedere ochtend op hetzelfde tijdstip plaats op verschillende gebieden van de bezette Westelijke Jordaanoever.

Gisteravond nam het Israëlische leger ook al een een school in Gaza-Stad onder vuur, waarbij het zeker twintig mensen doodde Foto AFP

VN-baas Guterres ‘geschokt’ door Israëlische aanval op ambulance

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties is „geschokt” door een Israëlische aanval vrijdag op een ambulance bij een ziekenhuis in de Gazastrook. Daarbij kwamen volgens de Palestijnse Rode Halve Maan vijftien mensen om het leven en raakten meer dan zestig mensen gewond.

„De beelden van lichamen die buiten het ziekenhuis op straat liggen, zijn schrijnend”, zegt Guterres over de aanval. Hij zegt „de terreuraanslagen van Hamas in Israël niet vergeten te zijn”, maar „tegelijkertijd worden burgers, onder wie vrouwen en kinderen, in Gaza al bijna een maand belegerd, hulp geweigerd, gedood en gebombardeerd.”

Het Israëlische leger bevestigde de aanval op de ambulance en zei dat Hamas die gebruikte om strijders en wapens te vervoeren.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben.


Lees hierhet vorige blog terug.