Maersk ontslaat tienduizend werknemers, na recordcijfers in 2022

Containnerrederij Maersk ontslaat dit jaar zeker tienduizend werknemers. Vrijdag schrijft het bedrijf bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers dat het aantal banen sinds begin 2023 al van 110.000 is teruggebracht naar 103.500, en dat er de komende maanden nog eens 3.500 mensen weg moeten.

Maersk-topman Vincent Clerc verwacht dat zijn bedrijf „uitdagende tijden” voor de boeg heeft, zegt hij in een verklaring. Het Deense bedrijf draaide in het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,1 miljard dollar (11,3 miljard euro), tegenover 22,8 miljard dollar (21,3 miljard euro) in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De afdeling oceaanvervoer boekte een brutoverlies van 27 miljoen dollar (25 miljoen euro).

Begin dit jaar meldde Maersk over 2022 nog de beste resultaten in de geschiedenis van het bedrijf. De prijs per zeecontainer was dat jaar nog opgestuwd door de coronapandemie. Inmiddels voorziet Clerc een „nieuw normaal” van lagere vraag, prijzen die weer zijn gedaald en kosten die door inflatie zijn opgedreven.


Lees ook
Na recordcijfers komen nu uitdagende tijden voor rederij Maersk

Vincent Clerc, de eerste niet-Deense topman van Maersk, gaat uitdagende tijden tegemoet.