Storm Ciarán eist vijf levens in Toscane: ‘155 millimeter regen in een paar uur’

Vijf mensen zijn overleden door noodweer in de Italiaanse regio Toscane, waar storm Ciarán voor grote overlast zorgt. Dat schrijft Eugenio Giani, het hoofd van de regio, vrijdag op Facebook. Buitensteden van Florence zijn overstroomd, blijkt uit beelden die hij deelt.

„In een paar uur is 155 millimeter water gevallen”, zegt een lokale burgemeester tegen nieuwssite Tgr Rai Toscana. „Voor zover we weten is dat zeker twee eeuwen niet voorgekomen.” Het water is ook bij meerdere ziekenhuizen naar binnen gelopen.

Het water van rivier de Arno staat hoog in Florence, maar daar lijkt het risico op een overstroming inmiddels klein. „De Arno bij de Ponte Vecchio boezemt altijd een zekere angst in”, schrijft Corriere della Sera. Op 4 november 1966 zorgde een overstroming in de Toscaanse hoofdstad voor tientallen doden en gingen duizenden oude boeken verloren.

Het noodweer zorgt voor een botsing tussen premier Giorgia Meloni en Elly Schlein, leider van de grootste oppositiepartij. „In de regering zijn er mensen die de klimaatnoodtoestand blijven ontkennen en hernieuwbare energie blokkeren”, zei Schlein volgens Il Messagero op de Italiaanse radio. Meloni schrijft op X dat Schlein „rampen gebruikt voor ongefundeerde politieke aanvallen”.