Bankman-Fried schuldig bevonden aan miljardenfraude met crytobeurs FTX

Sam Bankman-Fried, de oprichter van cryptobeurs FTX, is donderdag door een jury schuldig bevonden aan fraude, witwassen en samenzwering. Dat melden Amerikaanse media. De voormalig cryptomiljardair zou miljarden dollars van klanten van FTX hebben doorgesluisd naar zijn investeringsfirma Alameda.

Bankman-Fried, die zegt onschuldig te zijn, zou, naast het witwassen van geld en het plegen van fraude met klantengeld, investeerders van FTX hebben opgelicht. „Een van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis”, noemde een aanklager het donderdag. „De cryptocurrency-industrie is misschien nieuw; spelers zoals Bankman-Fried zijn misschien nieuw. Maar dit soort fraude, dit soort corruptie, is zo oud als de tijd.”

De cryptomarktplaats FTX stortte eind 2022 in, nadat naar buiten was gekomen dat miljarden dollars aan klantengeld was doorgesluisd naar Alameda. Klanten van de cryptobeurs probeerden hun geld van het platform te halen, terwijl tegelijkertijd de waarde van Alameda en de beleggingen van de firma kelderden. Hierdoor kon FTX het geld niet terugbetalen.

Bankman-Fried verdedigde zich afgelopen maand zelf in de rechtbank door te stellen dat hij en de top van FTX geen kwade bedoelingen hadden, maar dat het bedrijf slecht geleid werd. In maart 2024 hoort SBF zijn straf: hij kan tot 110 jaar gevangenisstraf krijgen.


Lees ook
Lange stiltes bij cryptomiljardair Sam Bankman-Fried tijdens het FTX-fraudeproces

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried wordt ondervraagd door zijn advocaat Mark Cohen in de rechtbank in New York.