Dat er bij de BoerBurgerBeweging deze campagne dingen misgaan, hoort bij de groeipijn van de relatief jonge partij, zei partijleider Caroline van der Plas onlangs in NRC. Dat was vlak nadat BBB tegen het wachtgeld van GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans ageerde, terwijl Mona Keijzer, de eigen premierskandidaat, ook wachtgeld bleek te ontvangen. „Er zal vast nog van alles misgaan”, voorspelde Van der Plas. Ze had gelijk: deze woensdag werd bekend dat de nummer dertien op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn zetel niet inneemt als hij verkozen wordt. Het gaat om de 35-jarige Jasper Rekers, ondernemer en werkzaam als docent aan een hogeschool.
Lees ook
Caroline van der Plas: ‘Ik ben geen robot, er zal vast nog van alles misgaan’
blijkt uit onderzoek van persbureau ANP. Zo noemde Rekers voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) een „kinderlokker”, premier Mark Rutte „een NSB’er” en andere politici „pharmahoer” of „nazibitch”. Rekers liet woensdag via BBB weten dat de tweets uit „een donkere periode uit zijn leven” stammen. „Ik maakte mij ernstige zorgen over de ontwikkelingen in de maatschappij en dat had effect op mijn gemoedstoestand.”
BBB wist pas van de anonieme tweets van Rekers toen het ANP vragen ging stellen, schrijft de partij in een verklaring. Dat hij nu terugtreedt noemt de partij gezien de inhoud van de berichten „onvermijdelijk”. „Dit is niet wat je wil, dit past echt totaal niet bij ons gedachtengoed”, zegt Henk Vermeer, secretaris van de Tweede Kamerfractie. Hij zegt dat alle kandidaten in sollicitatiegesprekken gevraagd is naar gevoelige privékwesties of uitingen op social media en dat Rekers de anonieme tweets daarin niet heeft benoemd. „Dat weegt voor ons heel zwaar.”
Een betere screening van kandidaat-Kamerleden had het incident volgens Vermeer niet kunnen voorkomen. Een extern onderzoeksbureau heeft voor BBB alle kandidaten doorgelicht en aan iedereen is een verklaring omtrent het gedrag (vog) gevraagd. „Maar deze tweets waren volledig anoniem”, zegt Vermeer. „Als iemand mij kan uitleggen hoe we dit hadden kunnen voorkomen, dan hoor ik het graag.”
Vaker ophef
Het is niet voor het eerst dat BBB-politici door hun social media-gebruik in opspraak raken, en het was al vaker gerelateerd aan corona. Zo kwam de Groningse gedeputeerde Henk Emmers onder vuur te liggen omdat hij tweets had geliket waarin gesuggereerd werd dat de pandemie in scène was gezet en de vaccins niet werken. Hij kon aanblijven. Het Groningse Statenlid Kor Schipper trok zich in juni wel terug toen uitkwam dat hij journalisten op X had uitgescholden en dat hij geloofde in complottheorieën over het World Economic Forum. In Flevoland sneuvelde de eerste BBB-bestuurder, om een andere reden: gedeputeerde Jurie van den Berg functioneerde niet.
BBB moet hopen dat het slechte nieuws voorbij is, nu de verkiezingen al over precies vier weken zijn. De partij is de afgelopen maanden in de opiniepeilingen fors gedaald ten opzichte van de grote winst bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Partijleider Caroline van der Plas heeft last van de concurrentie van Pieter Omtzigt en lijkt in de campagne nog niet in grote vorm: bij het eerste tv-debat bij College Tour afgelopen zondag was ze opvallend weinig aan het woord. Henk Vermeer blijft er nuchter onder. „Bij Omtzigt moest de partijvoorzitter ook opstappen. Elke partij komt dit soort dingen tegen.”