Republikeinse ‘burgeroorlog’ om nieuwe Huis-voorzitter wordt een uitputtingsslag

De Republikeinen weten maar geen nieuwe Huis-voorzitter uit hun midden te kiezen. Terwijl de verschillende kampen zich dieper ingraven kijkt informeel partijleider Donald Trump van de zijlijn toe.

Top-Republikein Steve Scalise meldt donderdagavond dat hij zich terugtrekt als kandidaat-voorzitter van Huis nadat deze week bleek dat hij niet genoeg partijgenoten achter zich zou krijgen bij een plenaire stemming.
Top-Republikein Steve Scalise meldt donderdagavond dat hij zich terugtrekt als kandidaat-voorzitter van Huis nadat deze week bleek dat hij niet genoeg partijgenoten achter zich zou krijgen bij een plenaire stemming. Foto Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Ook de uitbraak van een tweede overzeese oorlog heeft de Republikeinen niet tot eendracht kunnen bewegen. De Amerikaanse oppositiepartij wilde deze week uit haar midden een opvolger kiezen voor Huis-voorzitter Kevin McCarthy, die vorige week werd afgezet door acht dissidenten. Nu naast Oekraïne ook trouwe bondgenoot Israël militaire steun van de VS kan gebruiken, was de meerderheidsfractie in het Huis van Afgevaardigden er veel aan gelegen het Congres snel weer te laten draaien. Daarentegen verdiepte de interne strijd zich juist.

„We zijn een gebroken fractie”, stelde de Texaanse afgevaardigde Troy Nehls donderdag na afloop van weer een urenlang, vruchteloos partijberaad. Zijn collega Ronny Jackson hield het bij een cynische grap: „Als je rook naar buiten ziet komen, is dat niet omdat er een nieuwe speaker gekozen is, maar omdat iemand de tent in de fik heeft gestoken.”

Congres zit op slot

De partij wilde juist een herhaling voorkomen van de vijftien pijnlijke stemrondes die begin dit jaar nodig waren om McCarthy speaker te maken. Woensdag sloten de 221 afgevaardigden zich daarom ook al uren op in hun kelderzaaltje van het Capitool om een consensus-kandidaat te kiezen. Bij die vertrouwelijke fractiestemming versloeg de aartsconservatief Steve Scalise uit Louisiana uiteindelijk de rechts-populist Jim Jordan uit Ohio. Echter, met een nipte marge: 113 om 99.

Lees ook: Weten de Republikeinen de chaos te beteugelen?

Deze poging de ‘burgeroorlog’ te sussen, zorgde juist voor een escalatie. De fractieleiding durfde het niet aan Scalise’s voordracht in het voltallige Huis in stemming te brengen. Minstens twintig trumpisten weigerden hem te steunen en dat aantal liep verder op, nadat Donald Trump zelf zich in het gewoel mengde. De ex-president betwijfelde donderdag op Fox News of Scalise, die behandeld wordt voor beenmergkanker, de baan wel aankan. „Hij moet voor zichzelf beter worden.”

Donderdagavond trok Scalise daarop zijn kandidatuur in. „Onze fractie moet samenkomen. Maar dit ging vandaag niet gebeuren. En morgen gaat het ook niet gebeuren. Maar het moet snel gebeuren.”

Zolang het Huis zonder speaker zit, ligt Washington stil. Dat betekent: geen stemmingen over extra Pentagon-miljarden voor Israël of Oekraïne. Geen onderhandelingen over een uitweg uit de begrotingsimpasse, waardoor half november opnieuw een sluiting van de federale overheid (shutdown) dreigt.

Trump: interessante situatie

Vrijdag zouden de Republikeinen opnieuw bijeenkomen, met weinig zicht op een oplossing. Een veelgenoemde optie is dat Jordan nu eerst mag proberen 217 van zijn 221 collega’s achter zich te krijgen. Aangezien tientallen gematigde en establishment-Republikeinen hem nooit lijken te willen steunen, zou dit vooral een tussenstap zijn op weg naar een noodgreep.

Daarbij zou een lid van de fractietop de post gaan bekleden, mogelijk ad interim, maar met genoeg bevoegdheden om het Huis weer aan het werk te krijgen. Alle kampen zouden daar mee moeten kunnen leven, omdat alle alternatieven – zoals een speaker van Democratische huize, met steun van een handjevol gematigde Republikeinen – nog onaantrekkelijker zijn.

Ik denk dat het heel lastig wordt, voor wie dan ook

Donald Trump ex-president VS

Ook Trump erkende donderdag op tv dat het een zooitje is. Hij sprak daarbij over de Republikeinen alsof het niet de partij is waarvan hij volgend jaar hoopt de presidentskandidaat te zijn. Trump: „Ik denk dat het heel lastig wordt, voor wie dan ook. Want als je maar vier stemmen mist, krijg je het al niet. [..] En dan krijg je van die idiote patstellingen. Het is een hele interessante situatie.”