De giraffe zonder vlekken heeft juist wél een vlek

Vachtpatronen Hein de Grouw, expert op het gebied van dierverkleuringen, legt uit waar vlekken van ‘de vlekloze giraffe’ gebleven zijn.

En waarom albino pinguïns geel zijn. Door onze redacteur

De polka-dot zebra, Tira, met stipvacht, geboren in 2019 in een wildreservaat in Kenia. YASUYOSHI CHIBA
De polka-dot zebra, Tira, met stipvacht, geboren in 2019 in een wildreservaat in Kenia. YASUYOSHI CHIBA

Zebra, tijger, luipaard, cheeta, giraffe – allemaal komen ze met een eigen patroontje. De kenmerkende stippen, strepen of vlekken zijn uniek als een vingerafdruk, geprint in hun vacht. Maar wat als een zebra geen strepen maar stippen heeft, een cheeta geen stippen maar strepen of een giraffe zelfs helemaal egaal is?

Recent is ‘de giraffe zonder vlekken’, geboren in Brights Zoo, een kleine dierentuin in Tennessee, in het nieuws. Het is volgens experts op dit moment de enige effen giraffe ter wereld. De laatst bekende ‘vlekloze’ giraffe, Toshiko, leefde zo’n vijftig jaar geleden in een dierentuin in Tokio.

Kleurmutaties

„Het is grappig dat iedereen het weer over de giraffe zonder vlekken heeft”, zegt Hein van Grouw, senior curator op de vogelafdeling van het Britse Natural History Museum in het Engelse Tring en auteur van Zwarte merels, witte merels. Al bijna dertig jaar bestudeert hij kleurmutaties, met name bij vogels, maar ook over zoogdieren kan hij wat zeggen.

„Er wordt gezegd dat deze giraffe géén vlekken heeft, maar een giraffe is zandkleurig met donkerbruine vlekken. Deze giraffe is helemaal donkerbruin, de kleur van de vlekken. Dus nee, dit is geen giraffe zónder vlekken, dit is een giraffe met één vlek. Anders was hij wel zandkleurig geweest”, zegt hij aan de telefoon.

De zeldzame ‘vlekloze giraffe’, deze zomer geboren in Brights Zoo in Tennessee.

Brights Zoo


Het is een vorm van melanisme, legt hij uit. „Dat is een veelvoorkomende genetische mutatie, die niet alleen bij giraffen, maar bij heel veel diersoorten voorkomt.” Melanisme gaat over de vorming en verspreiding van het pigment melanine. Hoe die mutatie zich gedraagt verschilt per dier en per geval.

Zwarte panter

Als voorbeeld noemt Van Grouw de zwarte panter. „Het is een mutatie dat het pigment bij een zwarte panter, in tegenstelling tot een gewone panter met vlekken, egaal verdeeld is over elke haar.” Fysiek heeft een dier geen last van melanisme, maar het kan er wél voor zorgen dat het in het wild kwetsbaarder is. Zo is het voor een roofdier moeilijk één zebra uit een kudde zebra’s te pikken, there’s safety in numbers als het om zebra’s gaat. Maar als je als gestipte zebra tussen alleen maar gestreepte zebra’s staat, dan val je op. En dus ben je een veel makkelijkere prooi.

Er zijn ook helemaal witte dieren, albino’s, die maken géén pigment aan, ook niet in hun ogen – dat beïnvloedt hun zicht, waardoor ze nog kwetsbaarder zijn. Het komt bij alle dieren voor, van leeuwen en olifanten tot egels. Gedeeltelijk albinisme bestaat niet, zegt Van Grouw: „Als mensen een raaf zien die deels wit is, hebben ze het over gedeeltelijk albinisme. Maar dat bestaat niet. Je kan niet gedeeltelijk zwanger zijn en je kan ook niet gedeeltelijk albino zijn. Is er een beetje melanine aanwezig, dan is een dier niet albino.”

Zo ging op een gegeven moment het verhaal dat er een albino meerkoet in de grachten van Amsterdam zwom. Maar de zwarte vlekken die hij had verraadden dat hij misschien wel minder pigment had, maar albino was hij niet. Waarschijnlijker is dat dit een vorm van Progressive Greying was, hetgeen redelijk algemeen is in de meerkoet. Door vaak onbekende oorzaak verliest het dier dan de pigmentvormende cellen, met als gevolg dat het met iedere rui meer ongepigmenteerde (witte) veren krijgt. Deze dieren kunnen wel wit worden, maar hebben niet de rode ogen die dieren met albinisme hebben, en dus een hogere overlevingskans.

Albino pinguïns, zoals deze in een Zuid-Afrikaanse dierentuin, worden geel.SYLVIE BERGEROT & ERIC ROBERT

Vogels hebben overigens naast melanine nog een ander pigment, caroteen, dat voor bijzonder uiterlijk bij vogels kan zorgen. Zoals de gele pinguïn die in 2021 gespot werd. „Daar werd toen zo’n poeha van gemaakt”, zegt Van Grouw. „Terwijl het niet gek is. De pinguin heeft van nature al zichtbaar geel aan de kop en borst, maar dit pigment zit ook onzichtbaar onder het zwart van de pinguin, de overheersende kleur. Verdwijnt het zwart vanwege albinisme, dan hou je de gele kleur over die de vogel heeft vanwege het caroteen.”

Voor de naam van de eenvlekkige giraffe schreef Brights Zoo een online verkiezing uit. Met 36 procent won Kipekee – dat is uniek in het Swahili.