Rutte ziet niets in onderzoek naar oorlogsverleden Bernhard na opduiken NSDAP-kaart

Koninklijk Huis Van verschillende kanten wordt opgeroepen tot een onderzoek naar Bernhards oorlogsverleden, na de vondst van zijn NSDAP-kaart.

Bernhards lidmaatschapskaart van de NSDAP, woensdag vrijgegeven. Dit is een andere kaart dan historici Aalders en Hilbrink in 1996 onthulden, en deze week ook door NRC is gepubliceerd.

Bernhards lidmaatschapskaart van de NSDAP, woensdag vrijgegeven. Dit is een andere kaart dan historici Aalders en Hilbrink in 1996 onthulden, en deze week ook door NRC is gepubliceerd.

En nu is hij ook te zien: de originele lidmaatschapskaart van de NSDAP van prins Bernhard. Naar aanleiding van berichtgeving daarover, dinsdag door NRC, besloot de Rijksvoorlichtingsdienst een scan van de kaart vrij te geven, zowel van de voor- als de achterzijde. Flip Maarschalkerweerd, oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief, onthulde de vondst in zijn boek De Achterblijvers, dat woensdag verscheen.

In 1996 maakten historici Gerard Aalders en Coen Hilbrink al bekend bewijs te hebben gevonden van Bernhards lidmaatschap van de NSDAP, Hitlers partij. Een kopie van de kaart die zij vonden in de VS stond afgebeeld bij het NRC-bericht. In hun boek De affaire Sanders schreven ze over ‘een niet ingeleverde lidmaatschapskaart’.

Het gaat niet om dezelfde documenten, zo bevestigt Gerard Aalders nu. „Het komt op hetzelfde neer”, zegt hij, „op de kaart die wij zagen stond bijvoorbeeld ook zijn datum van inschrijving. Maar het is inderdaad correcter om het een contributiekaart of zo te noemen. De groene kaart die Flip Maarschalkerweerd heeft gevonden, heb ik nooit gezien. Dat is dus weer extra bewijs.”

Lees ook dit interview met Flip Maarschalkerweerd, die de NSDAP-kaart van prins Bernhard vond: „Je weet: dit is geen parkeerbon

Kamerleden willen onderzoek

Ook vanuit de Kamer is gereageerd op de vondst van Maarschalkerweerd. Kamerleden van D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA willen dat demissionair premier Rutte een onderzoek laat instellen naar het oorlogsverleden van de prins. Het initiatief kwam van D66-Kamerlid Alexander Hammelburg. Het lidmaatschap van de prins was een „publiek geheim” , zei hij tegen persbureau ANP, maar nu het op straat ligt moet er „serieus onderzoek” naar worden gedaan.

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zal premier Rutte (VVD) vragen om een onderzoek. CIDI noemt de ontdekking „een nieuw onderdeel van een pijnlijk hoofdstuk in onze Nederlandse geschiedenis”. Demissionair premier Rutte vindt nieuw onderzoek niet nodig. Eerder bewijs was al „vrij overtuigend”, aldus Rutte tegen het ANP.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is „verrast” over de vondst. Het fonds zegt „op een rij te zetten” wat de ontdekking „voor ons betekent”. Het fonds werd in 1940 in Londen onder de naam ‘Spitfire Fund’ opgericht voor de aankoop van oorlogsmaterieel. Elk jaar investeert het 35 tot 40 miljoen euro in cultuur en natuur.