Zaak tegen crypto-ondernemer Bankman-Fried, verdacht van miljardenfraude, begonnen met uitgebreide screening jury

Sam Bankman-Fried Door vermeende fraude van de FTX-oprichter verloren klanten en grote investeerders enorme geldbedragen. Dinsdag moest een screening ervoor zorgen dat alle juryleden onbevooroordeeld zullen zijn.
De zaak tegen Bankman-Fried is de grootste die de cryptowereld tot dusver heeft gezien.
De zaak tegen Bankman-Fried is de grootste die de cryptowereld tot dusver heeft gezien. Foto Ed Jones/AFP

Tien maanden nadat Sam Bankman-Fried, oprichter van cryptobeurs FTX en hedgefonds Alameda Research werd opgepakt, is de rechtszaak begonnen tegen de man wiens miljardenimperium vorig jaar in nauwelijks een paar dagen instortte. Door fraude, zo is het vermoeden van de aanklagers, verloren klanten en grote investeerders enorme geldbedragen. Bankman-Fried zou miljarden van FTX-klanten hebben gebruikt voor zijn eigen Alameda Research. Hij zou in feite een piramidespel gerund hebben, en daar bij de ineenstorting zelf nog miljarden uit hebben gehaald.

Bankman-Fried, die lang gold als een ‘respectabel’ gezicht van de cryptohandel, loopt de kans zijn hele leven in de cel te moeten. Er zijn verschillende aanklachten tegen hem ingediend die in totaal meer dan een eeuw celstraf kunnen opleveren. Meerdere bekenden van Bankman-Fried zullen tegen hem getuigen, waaronder voormalige geliefden en vrienden.

Het is tevens de grootste zaak die de cryptowereld tot dusver heeft gezien. Maar het begon dinsdag opvallend banaal, zoals veel Amerikaanse rechtszaken: met een screening van de jury. De advocaten van Bankman-Fried willen er zeker van zijn dat er geen bevooroordeelde mensen plaatsnemen in de jury. Bijvoorbeeld mensen die zelf klant waren van FTX, of die hele sterke meningen hebben over Bankman-Fried.

Lees ook: Crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried: een weldoener die andermans miljarden verkwanselde

Uit een groep van vijftig potentiële juryleden worden er dinsdag uiteindelijk twaalf gekozen, nog eens zes personen komen op de stand-bylijst te staan. Rechter Lewis Kaplan liet dinsdag aan zeker 22 kandidaten weten dat zij om persoonlijke of professionele redenen geen aanspraak maken op een verkiezing.

Boek Michael Lewis

De procedure van dinsdag duurde niet erg lang, maar mogelijk wordt de selectie wel nog deels aangepast. Bij de zaak tegen Elisabeth Holmes, de voor fraude veroordeelde oprichter van start-up Theranos, werden verschillende juryleden vervangen omdat ze reeds een documentaire over het schandaal hadden gezien.

In dat licht deed schrijver Michael Lewis deze week een opvallende oproep aan de jury, namelijk: lees mijn boek. De befaamde auteur van onder meer de verfilmde boeken Moneyball en The Big Short schreef het dinsdag gepubliceerde boek Going Infinite, dat gaat over de gevallen Bankman-Fried.

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS laat Lewis weten zijn nieuwe boek, dat vooralsnog pas door een enkeling is gelezen, te zien als „een brief aan de jury”. Volgens Lewis zullen advocaten dinsdag en in de komende weken twee verschillende verhalen vertellen die voor een „oorlog” gaan zorgen in de rechtszaal. Maar, zo zegt Lewis, geen van de twee verhalen „is zo goed als het verhaal dat ik heb”.