‘OM betaalt ruim honderd slachtoffers na fouten afpersingszaak Hedel’

De Groot In 2020 en 2021 vond een serie aanslagen plaats bij woningen van (oud-)medewerkers van fruithandel De Groot in Hedel. Volgens slachtoffers kwamen door een misser van het OM hun gegevens in handen van criminelen.
Camerabeveiliging bij fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel.
Camerabeveiliging bij fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel. Foto Rob Engelaar/ANP

Het Openbaar Ministerie keert een schadevergoeding uit aan meer dan honderd slachtoffers van de beruchte afpersingszaak rond fruithandel De Groot in Hedel. Dat schrijft onderzoeksjournalist Yelle Tieleman in het boek De Hedelse afpersingszaak, dat dinsdag verschijnt en waarover het AD bericht. Het OM beging een blunder waardoor gevoelige persoonsgegevens vielen in de handen van criminelen.

De Groot, een van de grootste fruitbedrijven van Nederland, vond in 2019 cocaïne tussen bananen die door de onderneming verkocht werden. Daarop werd 400 kilo van de harddrugs in beslag genomen en vernietigd. Kort hierna ontvingen de eigenaar en medewerkers van De Groot dreigberichten, waarin grote geldbedragen werden geëist. Als er niet aan de eis zou worden voldaan, zou een medewerker van het bedrijf worden geliquideerd. Toen De Groot weigerde te betalen, gaf hoofdverdachte Ali G. opdracht tot een serie aanslagen met vuurwerkbommen in 2020 en 2021, waarbij in ieder geval een woonboerderij afbrandde.

Informatie in handen criminelen

Een deel van de aanslagen werd voorbereid toen G. en andere verdachten al in de gevangenis zaten. Daar bleek dat de namen van honderden (oud-)medewerkers van De Groot in het strafdossier waren opgenomen, informatie waartoe ook de verdachten toegang hebben en die zij gebruikten om meerdere aanslagen te plegen bij (voormalige) medewerkers thuis. Hierbij kwamen geen mensen om het leven, wel werd er aanzienlijke schade aangericht.

Slachtoffers verenigden zich in een stichting en stelden dat de terreurcampagne in Hedel nooit zo uit de hand was gelopen als deze misser niet begaan was. Zij meldden zich bij het college van procureurs-generaal, dat het functioneren van het OM controleert. Laatstgenoemde gaat nu dus ruim honderd gedupeerden compenseren. Het is niet bekend wat voor bedragen er worden uitgekeerd.

Vorig jaar werd G. veroordeeld tot bijna twintig jaar cel. Zijn medeverdachte Yassine A. kreeg datzelfde jaar te horen dat hij tien jaar de gevangenis in moest. Zes medeverdachten die de aanslagen uitvoerden kregen celstraffen tussen de anderhalf en acht jaar.