Partij voor de Dieren afwezig tijdens dag 2

Esther Ouwehand (PvdD) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Esther Ouwehand (PvdD) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat

Op dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen is fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren afwezig, zei Kamervoorziter Vera Bergkamp donderdag bij aanvang. De Partij voor de Dieren zal niet deelnemen aan dit belangrijke debat, er is geen fractiegenoot die Ouwehand zal vervangen. „Geen rare dingen” en „geen bijzonderheden”, licht de woordvoerder van de Partij voor de Dieren telefonisch toe. Ouwehand heeft „overige werkzaamheden”, volgens de woordvoerder.

Ouwehand heeft „andere werkzaamheden”, appt ook PvdD-Kamerlid Christine Teunissen, nummer twee op de concept-kieslijst, vanuit de Kamer. „Er is nog veel werk te doen in aanloop naar het congres dit weekend.” De Partij voor de Dieren heeft op zondag een ledencongres, waar onder meer over het lijsttrekkersschap van Ouwehand wordt gestemd. Teunissen zal het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) volgen, maar niet het woord voeren namens de partij, zegt zij.

Ouwehand had woensdag op dag één van de APB haar eerste publieke optreden in de Tweede Kamer, sinds op 9 september een conflict met het bestuur van de Partij voor de Dieren naar buiten kwam. Het bestuur trok Ouwehand terug na „meldingen en signalen” van mogelijke integriteitsschendingen, maar kwam op dat besluit terug, omdat er een kort geding dreigde en Ouwehand massale steun kreeg. Het bestuur trad uiteindelijk zelf af.

Ouwehand refereerde er woensdag aan met een klein grapje: ze had „zelf ietwat weinig tijd gehad” om voorstellen te doen om mensen in armoede te helpen, zei de partijleider.
Tijdens haar bijdrage op dag één sprak Ouwehand onder meer over de noodzaak om de economie, waaronder de landbouw, te verduurzamen. Zij verbaasde zich erover dat het in 2023 nog nodig is uit te leggen dat de fossiele industrie grote schade toebrengt aan het klimaat, natuur en milieu, en daarmee de mensheid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dag 2 Algemene Politieke Beschouwingen