Nederlander die om onduidelijke redenen in Spanje vastzat vrijgelaten

Arrestatie De man werd twee maanden geleden op vakantie in Spanje opgepakt omdat hij mogelijk zou behoren tot een Arnhemse terreurcel. Nederlandse autoriteiten zeggen geen idee te hebben waarom Spanje hem oppakte.
De Nederlandse man werd in Nederland niet verdacht van een terreurmisdrijf. Hij zegt nog nooit met radicaal gedachtegoed in aanraking te zijn geweest.
De Nederlandse man werd in Nederland niet verdacht van een terreurmisdrijf. Hij zegt nog nooit met radicaal gedachtegoed in aanraking te zijn geweest. Foto Jasper Juinen/ANP

Een Marokkaanse Nederlander die bijna twee maanden in een Spaanse cel zat omdat hij waarschijnlijk ten onrechte op een internationale terreurlijst stond, is dinsdag vrijgelaten. Dat meldt zijn advocaat aan persbureau ANP. De man wordt dinsdag nog op een vliegtuig naar Nederland gezet.

De Nederlandse toerist uit Tilburg was twee maanden geleden op vakantie in Spanje, toen hij daar de schrik van zijn leven kreeg. Hij werd opgepakt omdat hij volgens Spaanse autoriteiten bekendstond als lid van een jihadistische terreurcel uit Arnhem en een „gevaar voor de nationale veiligheid” vormde. De man zei eerder tegenover NRC dat de Staat verkeerde informatie over hem had gedeeld met Spanje, waardoor hij opgepakt werd.

Lees ook: Nederlander in Spanje vast voor terrorismeverdenking waar Nederland niets van weet

Geen verdenking in Nederland

In Nederland werd de man niet gezocht op een terrorismeverdenking. De Nederlandse autoriteiten weten dan ook niet waar Spanje zijn verdenkingen op heeft gebaseerd. De Spaanse advocaat van de Nederlander zei eerder tegenover NRC nog nooit eerder een dergelijke zaak te hebben meegemaakt. Toen de zaak aan het licht kwam, hebben de burgemeesters van Tilburg en Arnhem, het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz (VVD) contact opgenomen met Spanje om de vrijlating van de man te bewerkstelligen.

Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) denkt dat de man door Nederland ten onrechte op een internationale terreurlijst is gezet, zo laat de organisatie weten aan AD. Om die reden heeft MWRN een rechtszaak tegen de Staat aangespannen, die woensdag dient.