Sikh-separatisme raakt in India een gevoelige snaar

Sikhs Canada’s beschuldiging dat India betrokken zou zijn bij de moord op een sikh-leider in de buurt van Vancouver leidt tot woede in New Delhi. De strijd van separatistische sikhs is er een gevoelig onderwerp.

Bij een herdenking in 2013 van de aanval op Gouden Tempel in Amritsar pleiten separatistsiche sikh voor een onafhankelijk Khalistan.
Bij een herdenking in 2013 van de aanval op Gouden Tempel in Amritsar pleiten separatistsiche sikh voor een onafhankelijk Khalistan. Munish Byala/Hindustan Times via Getty Images

In India is fel gereageerd op de Canadese beschuldiging dat het land achter de moord zou zitten op Hardeel Singh Nijjar, een sikh-leider die in juni werd doorgeschoten in een voorstad van Vancouver. Canada zette een Indiase diplomaat uit, India betaalde met gelijke munt terug.

Lees ook Trudeau wijst naar India na moord op separatistische sikh in Canada: ‘Onaanvaardbare schending van onze soevereiniteit’

De kwestie raakt in India een gevoelige snaar die terugvoert tot enkele van de donkerste bladzijden van de nationale geschiedenis: de positie van de sikh-gemeenschap en de aanhoudende strijd van een deel van hen voor een eigen staat. India is niet alleen verbolgen dat het in verband wordt gebracht met de moordzaak: in een verklaring beschuldigt het Ottawa ervan extremistische sikhs een plek te bieden die „de soevereiniteit en territoriale integriteit van India blijven bedreigen”.

Hardeep Singh Nijjar stond op de Indiase terreurlijst en werd, als leider van de militante organisatie Khalistan Liberation Force (KLF) gezien als voorvechter voor de gewapende strijd voor ‘Khalistan’, een eigen staat voor sikhs. Het idee daarvoor vatte post vanaf 1947, toen Brits India grotendeels langs religieuze lijnen in twee landen werd opgedeeld: hindoes in India, moslims in Pakistan.. Veel sikhs meenden dat een eigen, etnoreligieuze staat in Punjab, een regio op de grens tussen beide landen, een goede ‘buffer’ zou vormen. Bovendien zou dat de belangen van sikh-burgers dienen: in heel India vormen sikhs minder dan 2 procent van de bevolking, maar in Punjab zijn ze de grootste religieuze groep geworden.

De strijd om een eigen staat bereikte een hoogtepunt in de vroege jaren tachtig, toen in Punjab honderden aanslagen plaatsvonden, met honderden doden tot gevolg.

De leiders van het gewapend verzet verschansten zich vaak in tempels, waar zij onschendbaar zouden zijn. Uiteindelijk droeg toenmalig premier Indira Gandhi in 1984 veiligheidsdiensten op om de beweging uit de weg te ruimen, door een aanval op de heilige Gouden Tempel in Amritsar waarbij honderden doden vielen.

De afrekening leidde tot enorme onrust. Gandhi zelf werd vermoord door haar eigen bodyguards, sikhs die zinden op wraak.

Er volgden anti-sikh-pogroms, waarbij volgens de regering ruim drieduizend burgers omkwamen (andere historici gaan uit van een veelvoud). De Khalistan-afscheidingsbeweging werd in het daaropvolgende decennium hard neergeslagen door troepen vanuit Delhi. Ook buiten India vielen al eerder doden in de gewapende strijd voor Khalistan: in 1985 werd aan boord van passagiersvlucht 182 van Air India, tussen Montreal en Mumbai, een bom tot ontploffing gebracht. Alle 329 mensen in het toestel, voornamelijk Canadezen, kwamen om.

‘Khalistanen’

Tegenwoordig brengen politici de verschrikkingen in herinnering tijdens debatten. Deelnemers aan de grootschalige boerenprotesten die in 2020 en 2021 naar New Delhi oprukten, werden bijvoorbeeld weggezet als ‘Khalistanen’ – in het politieke discours in India ongeveer gelijk aan ‘terrorist’.

In Punjab leidde een aanzwellende roep om weer te ijveren voor een eigen Khalistan, in maart tot een dagenlange klopjacht op een opkomende sikh-leider

In Punjab leeft de droom van een eigen staat nog steeds. Sikhs voelen zich achtergesteld of verguisd. Eind maart van dit jaar bleek dat ook het staatsapparaat nog steeds zeer gevoelig is voor kritiek op de federale Indiase autoriteiten vanuit de deelstaat. De politie van Punjab opende een dagenlange klopjacht op de opkomende sikh-priester en separatist Amritpal Singh Sandhu, die beweert dat een eigen staat de oplossing is voor problemen in de deelstaat – drugsverslaving, jongerenwerkloosheid en schuldenproblematiek.

Bijna een half jaar later werd in Canada Hardeep Singh Nijjar doodgeschoten buiten een gudwara, een sikh-tempel. In Canada en andere landen met een grote sikh-gemeenschap, zoals het Verenigd Koninkrijk, is ook steun voor Khalistan. Die diaspora stookt het vuur verder op, zo stelden Indiase sociologen en media-onderzoekers toen berichten over de klopjacht op Sandhu op sociale media rondgingen.

De verklaring voor de uitzetting van de Canadese diplomaat – die vanaf dinsdag vijf dagen de tijd heeft om te vertrekken – rept van „anti-Indiase activiteiten”, een verwijt dat de regering van premier Modi kritische buitenlandse politici, maar ook nationale media en ngo’s voor de voeten werpt. Indiërs die net als de regering niet gediend zijn van „inmenging”, gaven premier Trudeau op X, het voormalige Twitter, de wind van voren.