Kaag in Miljoenennota: werken aan bestaanszekerheid voor iedereen

Miljoenennota Bestaanszekerheid hangt in de lucht als verkiezingsthema, en is nu al terug te zien in de Miljoenennota van het kabinet-Rutte IV. Dat is weliswaar demissionair, maar zet in de begroting voor volgend jaar wel fors in op armoedebestrijding – met twee miljard euro.
Minister van Financiën Sigrid Kaag vorig jaar bij het aanbieden van de Miljoenennota in de Tweede Kamer.
Minister van Financiën Sigrid Kaag vorig jaar bij het aanbieden van de Miljoenennota in de Tweede Kamer. Foto Phil Nijhuis/ANP.

Bestaanszekerheid, dat al weken in de lucht hangt als verkiezingsthema, is het overheersende thema in de Miljoenennota voor 2024 van het kabinet-Rutte IV. Het kabinet is sinds juli dit jaar weliswaar demissionair, maar zet in de begroting voor volgend jaar wel fors in op armoedebestrijding – met extra uitgaven van twee miljard euro.

„Een demissionair kabinet past terughoudendheid, maar tegelijkertijd wacht de toekomst niet”, schrijft minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) in de inleiding van de Miljoenennota, getiteld Begroten voor Brede Welvaart, die in handen is van NRC. Dinsdag, op Prinsjesdag, wordt de begroting officieel gepresenteerd.

Eind augustus was de omvang van het pakket al grotendeels bekend geworden, na afloop van de begrotingsonderhandelingen in het kabinet. Nu zijn ook de verwachte gevolgen bekend. Dankzij het armoedepakket van het demissionaire pakket blijft het percentage arme Nederlanders volgend jaar gelijk: 4,8 procent van de Nederlanders zit onder de armoedegrens, net als in 2023. Vorige maand had het Centraal Planbureau nog verwacht dat de armoede zonder ingrijpen zou stijgen naar bijna één miljoen Nederlanders.

„Te veel volwassenen en kinderen in Nederland leven in armoede. Zij kunnen de vaste lasten nauwelijks opbrengen en hebben geen geld over voor een gezonde maaltijd of nieuwe kleren”, schrijft Kaag ook. En: „Het blijft onverminderd van belang te werken aan kansengelijkheid en bestaanszekerheid voor iedereen.”

Gerichter en goedkoper

De extra uitgaven van de begroting zijn bij lange na niet zo groot als de afgelopen jaren. In 2021 kondigde het kabinet, ook toen demissionair, in de Miljoenennota nog 6,8 miljard euro aan extra uitgaven aan, hoofdzakelijk voor klimaatmaatregelen. Afgelopen jaar kwam Rutte IV met een groot koopkrachtpakket van 17 miljard euro om de grote gevolgen van de energiecrisis te dempen, dat later nog wel aangevuld met een prijsplafond voor de energieprijzen.

Lees ook: Verfoeid en gehaat, nu ineens cruciaal om de armoede te bestrijden: Rutte IV houdt de impopulaire toeslagen toch overeind

Een ommezwaai van die orde blijft in 2024 uit. Behalve het armoedepakket zijn er geen concrete plannen om de ‘brede welvaart’ uit de titel vorm te geven. Het kabinet steekt opnieuw geld in maatregelen om de gevolgen van de energiecrisis en de hoge inflatie te beperkten, maar doet dat gerichter en daardoor goedkoper.

Tegenover de verhoging van de toeslagen staan enkele meevallers en een een aantal belastingverhogingen. Zo gaan de accijnzen voor alcohol en tabak omhoog, en gaan de hoogste inkomens eerder in het hoge tarief vallen. Toch komt het begrotingstekort in 2024 hoger uit dan het CPB onlangs nog voorspelde: 2,9 procent in plaats van 2,4 procent. Dat is net onder de Europese norm om een begrotingstekort van ten hoogste 3 procent aan te houden.