Pakistaanse bedreiger van Wilders bij verstek veroordeeld tot 12 jaar cel

Doodsbedreiging Khalid Latif loofde in 2018 in een filmpje ruim twintigduizend euro uit voor de moord op PVV-leider Geert Wilders. Om buitenlandse bedreigers van Nederlandse politici af te schrikken, eiste het OM eerder een „hele zware bestraffing” van twaalf jaar cel.
PVV-leider Geert Wilders tijdens de strafzaak tegen de Pakistaanse cricketspeler Khalid Latif, die in een video ruim twintigduizend euro uitloofde voor de moord op het Tweede Kamerlid.
PVV-leider Geert Wilders tijdens de strafzaak tegen de Pakistaanse cricketspeler Khalid Latif, die in een video ruim twintigduizend euro uitloofde voor de moord op het Tweede Kamerlid. Foto Remko de Waal/ANP

De Pakistaanse Khalid Latif krijgt twaalf jaar cel voor zijn doodsbedreiging aan het adres van Geert Wilders. Dat heeft de rechtbank van Den Haag maandag besloten. Het Openbaar Ministerie eiste eind augustus precies dezelfde straf. De 37-jarige oud-cricketer was zelf niet aanwezig bij de uitspraak in de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol, net als tijdens de eerdere behandeling van de zaak.

Latif beloofde in augustus 2018 in een filmpje op Facebook drie miljoen Pakistaanse roepie (destijds zo’n 22.000 euro) aan degene die PVV-partijleider en Tweede Kamerlid Geert Wilders om zou brengen. Zijn bedreiging volgde op de oproep van Wilders eerder dat jaar om tekeningen van de profeet Mohammed in te zenden voor een cartoonwedstrijd. Dat leidde in Pakistan tot veel ophef. Tienduizenden mensen gingen de straat op in grote steden en verbrandden Nederlandse vlaggen, omdat de actie als blasfemie werd gezien. Wilders blies de cartoonwedstrijd eind augustus dat jaar plots af.

Wilders ontvangt jaarlijks vele doodsbedreigingen, maar omdat deze vaak uit het buitenland komen, slaagt het OM er in de meeste gevallen niet in de verdachten in beeld te krijgen en tot vervolging over te gaan. Omdat Latif in Pakistan bekendheid geniet, kon hij wel geïdentificeerd worden op basis van andere beschikbare beelden. Wilders sprak zijn dank uit voor het OM dat het deze keer wel was gelukt, en vroeg het „een krachtig signaal” af te geven. De officier van justitie ging daarin mee. Juist om buitenlandse bedreigers van Nederlandse volksvertegenwoordigers af te schrikken, eiste ze een twaalfjarige celstraf, als „hele zware bestraffing”. Ook de rechter sluit zich hierbij aan.

De kans dat Latif zijn straf zal uitzitten, is klein. Hij was niet aanwezig bij de zittingen en heeft zich ook niet laten vertegenwoordigen door een advocaat. Vermoedelijk is hij nog woonachtig in Pakistan, een land waar Nederland geen uitleverings- en justitieel samenwerkingsverdrag mee heeft. Eerdere rechtshulpverzoeken aan Pakistan over deze zaak werden niet beantwoord, en ook inspanningen van de ambassadeurs om met Latif in contact te komen, hadden geen enkel effect.

Lees ook deze reportage: OM eist ‘hele zware bestraffing’ tegen Pakistaanse bedreiger van Wilders