Spaanse voetbalbondvoorzitter Luis Rubiales treedt toch af na omstreden kus

Grensoverschrijdend gedrag Rubiales heeft met zijn aftreden gehoor gegeven aan het verzoek van de voetbalbond RFEF om zijn functie naast zich neer te leggen. Het aftreden volgt kort op de beschuldiging van het Spaanse OM van aanranding.
De voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie Luis Rubiales.
De voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie Luis Rubiales. Foto AP

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond Luis Rubiales treedt alsnog af na zijn omstreden kus op de mond van Jenni Hermoso, bij de huldiging na de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Dat heeft hij zondag laten weten tijdens het BBC-programma Piers Morgan Uncensored.

Lees ook: Spanje is best geëmancipeerd maar het machismo is nog niet verdwenen

Tijdens het interview zei Rubiales: „Ik kan mijn werk niet meer voortzetten”. Volgens de BBC heeft hij ook ontslag genomen als vice-voorzitter van het uitvoerend comité van de UEFA. „Na de snelle schorsing door de FIFA, plus de rest van de lopende procedures tegen mij, is het duidelijk dat ik niet in staat zal zijn terug te keren naar mijn positie”, aldus de verklaring van Rubiales.

Hij heeft hiermee gehoor gegeven aan het verzoek van de voetbalbond RFEF om zijn functie neer te leggen. Na de kus ontstond grootschalige commotie. Rubiales hield vol dat Hermoso ingestemd had met de kus, terwijl de voetbalster liet weten dat dat niet zo was. Zij diende dinsdag een juridische klacht tegen hem in.

Kookpunt

De spanningen binnen het Spaanse vrouwenvoetbal bereikten na de kus een kookpunt. Rubiales werd twee weken geleden door de FIFA geschorst en bondscoach Jorge Vilda, die al langer werd beschuldigd van ongepast gedrag en Rubiales openlijk bleef steunen, werd deze week ontslagen.

Lees ook: Merel van Dongen: ‘In het Spaanse vrouwenvoetbal willen we een minimumsalaris van 25.000 euro per jaar’

Rubiales nam na de kus geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. In de week na de gebeurtenis zei hij tijdens een persconferentie het slachtoffer te zijn van „een heksenjacht en ‘nep-feminisme’”.

De officiële klacht die Hermoso dinsdag tegen hem indiende was noodzakelijk voor het Spaanse Openbaar Ministerie om op te kunnen treden tegen Rubiales. Bij een veroordeling voor aanranding hangt Rubiales een gevangenisstraf van één tot vier jaar boven het hoofd. Omdat het incident zich in Australië afspeelde, buigt het Hooggerechtshof zich over de zaak.