Finale US Open tussen Gauff en Sabalenka, halve finale ligt bijna een uur stil door klimaatprotest

US Open De 19-jarige Coco Gauff won de halve finale van Karolina Muchova. Het wordt de tweede grandslamfinale in haar nog jonge carrière. Aryna Sabalenka won van Madison Keys.
Klimaatactivisten riepen leuzen als „beëindig fossiele brandstoffen”.
Klimaatactivisten riepen leuzen als „beëindig fossiele brandstoffen”. Foto Frank Franklin II/AP Photo

Tennissters Coco Gauff en Aryna Sabalenka spelen de finale van de US Open. Gauff en Sabalenka bereikten in de nacht van donderdag op vrijdag de finale ten koste van respectievelijk de Tsjechische Karolina Muchova (6-4, 7-5) en de Amerikaanse Madison Keys (0-6, 7-6, 7-6). De finale van het grandslamtoernooi vindt aanstaande zaterdag in New York plaats.

Voor de 19-jarige Gauff wordt de eindstrijd van de US Open de tweede grandslamfinale in haar nog jonge carrière. Afgelopen jaar verloor Gauff, die al een aantal jaren te boek staat als supertalent, de finale van Roland Garros. Makkelijk ging het tegen Muchova niet: pas in haar zesde matchpoint sloeg Gauff toe. Na een rally van veertig slagen maakte ze het af met een forehand.

De halve finale tussen Gauff en Muchova lag vijftig minuten stil vanwege een klimaatprotest van vier toeschouwers. Een van hen had zich aan tribune vastgelijmd en kon maar met moeite verwijderd worden. Daarnaast riepen zij leuzen als „beëindig fossiele brandstoffen”.

Finale Sabalenka

Sabalenka voorkwam dat de finale tussen twee Amerikaanse tennissters gaat. Keys begon zeer sterk en stond ook in de derde set even op voorsprong, maar Sabalenka kwam sterk terug. Uiteindelijk won ze de wedstrijd na een supertiebreak. Sabalenka, de nummer twee van de wereld, won eerder dit jaar al de Australian Open.

Spelers klaagden de afgelopen weken meerdere keren over de hitte en luchtvochtigheid in New York – enkele partijen werden gepeeld in 37 graden. Ook probeerden tennissers met ventilatoren voor verkoeling te zorgen. De temperatuur viel tijdens de halve finales, die in de avond werden afgewerkt, mee; het was ongeveer twintig graden.