Zeker 37 doden door cycloon in zuiden van Brazilië, grootste lokale ramp in decennia

Natuurramp Volgens de gouverneur van de getroffen deelstaat Rio Grande do Sul, ondergaat zijn regio de „ergste klimaatgebeurtenis” in de geschiedenis. Brazilië is vanwege grootschalige verstedelijking extra kwetsbaar voor natuurrampen.
De cycloon van de afgelopen dagen zou voor de grootste natuurramp van de afgelopen veertig jaar hebben gezorgd in de deelstaat Rio Grande do Sul.
De cycloon van de afgelopen dagen zou voor de grootste natuurramp van de afgelopen veertig jaar hebben gezorgd in de deelstaat Rio Grande do Sul. Foto Silvio Avila/AFP

De cycloon die sinds dinsdag het zuiden van Brazilië treft, heeft al aan minstens 37 mensen het leven gekost. Dat melden Braziliaanse media, waaronder de krant O Globo op basis van overheidscijfers. Woensdag riep Eduardo Leite, de gouverneur van de getroffen deelstaat Rio Grande do Sul, de noodtoestand uit. Hij vreest dat het dodental zal oplopen omdat het noodweer de komende dagen blijft aahouden.

O Globo spreekt van de grootste natuurramp van de afgelopen veertig jaar in Rio Grande do Sul. Volgens Leite ondergaat zijn regio zelfs de „ergste klimaatgebeurtenis” uit de geschiedenis. De uitzonderlijke regenval en harde wind trof al zeker vijftigduizend Brazilianen. Ruim tweeduizend mensen verloren hun woning en zeker 3.500 inwoners zijn tijdelijk ontheemd. Met name de hevige regenval, die overstromingen en aardverschuivingen met zich meebrengt, richt grote materiële schade aan.

Het stadje Muçum — dat zo’n vijfduizend inwoners telt — werd met vijftien geborgen lichamen het hardst getroffen. Volgens persbureau AFP zou zo’n 85 procent van Muçum bedekt zijn door het water van de uit haar oevers getreden Taquari-rivier. Hoewel de landelijke autoriteiten brandweereenheden en politiediensten mobiliseerden, blijft het moeilijk om bepaalde gebieden te bereiken, vanwege hun afgelegen karakter.

Veel gebieden in Brazilië zijn extra kwetsbaar vanwege de verstedelijking in het land. Ongeveer 9,5 miljoen van de 203 miljoen inwoners wonen in regio’s waar de risico’s op overstromingen of aardverschuivingen veel hoger zijn. Op sommige plaatsen is het waterpeil zo sterk gestegen dat „een groot aantal mensen nog steeds hun toevlucht zoeken op de daken van hun huizen”, waardoor reddingswerkers een race tegen de tijd voeren, aldus de gouverneur.