Portret van Koning Radboud gestolen uit voormalig stadhuis Medemblik

Kunstroof Vijf oude schilderijen, een barometer en een kroonluchter was de buit van een roof in het voormalige stadhuis van Medemblik. Minder waard dan „een paar elektrische fietsen”, maar met „grote historische en emotionele waarde.”

Het uit het voormalig stadhuis van Medemblik ontvreemde portret van Koning Radboud tijdens een eerder wetenschappelijk onderzoek.
Het uit het voormalig stadhuis van Medemblik ontvreemde portret van Koning Radboud tijdens een eerder wetenschappelijk onderzoek. Foto RCE / Marc Sekuur

Koning Radboud is verdwenen. Samen met vier andere oude schilderijen, een kroonluchter en een barometer is het oudst bekende portret van de Friese koning vrijdagmorgen gestolen uit het voormalig stadhuis van Medemblik. Wethouder Jeroen Broeders is „kapot” van de diefstal van een van de belangrijkste historisch roerende erfgoederen van de stad.

Alle gestolen voorwerpen zijn minder waard dan „een paar elektrische fietsen”, zegt historicus Mark Raat. Maar het vermoedelijk rond 1663 geschilderde portret van Radboud vertegenwoordigt volgens hem wel „grote historische en emotionele waarde”. De verontwaardiging in de stad is groot, zegt hij, zowel over de diefstal als over het feit dat de gestolen werken zich nog bevonden in een sinds 1 juli verder leegstaand pand. Tachtig jaar lang hing het portret van Radboud in de raadszaal. „Alle geboren Medemblikkers kennen het schilderij”, aldus Raat.

Koning Radboud regeerde rond het jaar 700 over het vroegmiddeleeuwse Frisia, dat delen van het huidige Nederlandse kustgebied besloeg. Het portret is onlosmakelijk verbonden met Medemblik, dat ook wel Radboudveste wordt genoemd. De koning verschafte Medemblik aanzien en identiteit, aldus Raat. Diverse Medemblikker verenigingen, bedrijven en producten dragen de naam Radboud.

Voor zover bekend zijn nog vijf geschilderde portretten van de koning in omloop. De recenter geschilderde portretten vertonen alle sterke gelijkenis met het gestolen Radboud-portret. De andere verdwenen schilderijen zijn een bijbelse voorstelling en portretten van Graaf Jan van Nassau, Maurits van Oranje en Willem van Oranje. Wethouder Broeders hoopt dat publiciteit het de dieven moeilijker maakt om de gestolen waar te verkopen.