Zeker 67 Franse meisjes die ondanks verbod in abaya naar school gingen naar huis gestuurd

Laïcité Frankrijk verbood vorige week de abaya op scholen, de wijde jurk die in veel Arabische landen wordt gedragen. Zo’n driehonderd meisjes gingen toch in het traditionele kledingstuk naar school.
Een vrouw in de Noord-Franse stad Lille draagt een abaya.
Een vrouw in de Noord-Franse stad Lille draagt een abaya. Foto Denis Charlet/AFP

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar zijn in Frankrijk bijna driehonderd meisjes in een abaya naar school gegaan, ondanks het verbod dat daar sinds vorige week geldt. Zeker 67 van hen weigerden de wijde jurk die in veel Arabische landen wordt gedragen maandag uit te trekken en werden naar huis gestuurd. Onderwijsminister Gabriel Attal zegt dinsdag tegen Franse media dat het aantal leerlingen dat weigert naar school te gaan nog kan stijgen, omdat mogelijk nog niet alle scholieren maandag al les hadden.

De minister benadrukt dat „een zeer grote meerderheid” zich aan de regels hield: Frankrijk telt zo’n twaalf miljoen leerlingen. „De komende dagen komen ze terug omdat ze naar school moeten”, zei Attal over de 67 leerlingen die weigerden hun abaya uit te doen. „En dan zullen we zien of ze zich aan de regel hebben gehouden of niet. Anders komt er een nieuwe dialoog.”

Attal maakte een week geleden bekend dat abaya’s en de tegenhanger voor mannen, qamis, niet meer zijn toegestaan op scholen. De kledingstukken worden volgens hem gedragen „om in de schoolomgeving een religieuze overtuiging te laten zien”. Dat mag niet in Frankrijk, waar laïcité – de scheiding tussen kerk en staat – een belangrijke rol speelt. De islamitische koepelorganisatie CFCM ziet de abaya niet als religieuze, maar juist als culturele uiting. Ook andere godsdienstige tekens, zoals keppetjes, hoofddoeken en kruisjes, zijn niet toegestaan op Franse publieke scholen.

Lees ook Islamitische scholieren in Frankrijk passen zich schoorvoetend aan op nieuw kledingverbod: ‘Ik ben hier om lessen te volgen’