Tienduizenden leraren in Zuid-Korea staken voor bescherming tegen veeleisende ouders

Werkdruk De massale staking volgt op de zelfmoord van een basisschoollerares. Het onderwijs in Zuid-Korea staat bekend om de enorme druk op zowel leerlingen als leraren.
Demonstranten in Seoul houden spandoeken omhoog met de tekst: "De waarheid onthullen is de manier om respect te tonen".
Demonstranten in Seoul houden spandoeken omhoog met de tekst: “De waarheid onthullen is de manier om respect te tonen”. Foto Jung Yeon-je/AFP

In Zuid-Korea staken maandag tienduizenden leraren tegen intimidatie door ouders. Dat meldt persbureau Reuters. Tientallen scholen in het hele land zouden daardoor niet open zijn gegaan. De leraren eisen betere bescherming tegen ouders van leerlingen, nadat een 23-jarige basisschoollerares zich eind juli van het leven had beroofd. Dat deed ze vermoedelijk omdat ze te veel druk ervaarde op haar werk. Sindsdien zijn elk weekend demonstraties gehouden om haar dood te herdenken. Op zaterdag kwamen 200.000 leraren bijeen in de hoofdstad Seoul.

Lees ook: Waarom Zuid-Koreanen zichzelf geen rust gunnen en elkaar enorme druk opleggen

Volgens de leraren doet de overheid niet genoeg om ze te beschermen tegen veeleisende ouders. Sommige leraren zouden de hele dag door gebeld worden met klachten. Ook zeggen de leraren te pas en te onpas te worden beschuldigd van kindermisbruik, bijvoorbeeld als ze leerlingen disciplineren of uit elkaar halen tijdens ruzies. Volgens Reuters erkent het ministerie van Onderwijs dat ook: „Het aantal willekeurige meldingen van kindermisbruik is toegenomen, omdat de rechten van studenten overdreven worden benadrukt, terwijl die van leraren niet worden gerespecteerd.”

Enorme druk

Het onderwijs in Zuid-Korea staat bekend om de enorme druk op leerlingen om te excelleren, waarvoor leraren verantwoordelijk worden gehouden. Veel Zuid-Koreaanse ouders zwepen hun kinderen op om keihard te werken, wat past binnen het oude confucianistische gedachtengoed waarin gehoorzaamheid een belangrijke rol speelt. Schoolresultaten bepalen uiteindelijk de universiteit waaraan een leerling zal studeren, en die bepaalt weer wat voor een baan — en salaris — iemand zal krijgen.

Lees ook: Rijk en doodongelukkig in Zuid-Korea

Het Zuid-Koreaanse onderwijs heeft een belangrijke rol gespeeld in de succesvolle ontwikkeling van het land, maar de keerzijde is zichtbaar. Jaarlijks plegen een paar honderd leerlingen zelfmoord. In de afgelopen zes jaar deden ook honderd leraren dat. Zuid-Korea staat wereldwijd op de vierde plek van landen met het hoogste zelfmoordcijfer.

Volgens Reuters zei de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol maandag dat de overheid moet luisteren naar de stakende leraren. Hij beloofde stappen te ondernemen om ze beter te beschermen. Er zouden nieuwe maatregelen komen, zoals het recht voor leraren om belletjes van ouders op hun persoonlijke telefoon te negeren.