N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Strafzaak Een rechter die eerder Geert Wilders had veroordeeld, zou deze week de zaak tegen een Pakistaanse bedreiger van de PVV-leider behandelen. Om gedoe te voorkomen, kwam er een andere voorzitter.
De Haagse rechtbank die dinsdag de Pakistaanse verdachte Khalid Latif berechtte omdat hij in 2018 een beloning zou hebben uitgeloofd voor degene die Geert Wilders een kopje kleiner zou weten te maken, heeft op het laatste moment de voorzitter van de strafkamer vervangen. De rechters waren bang dat de leider van de PVV zou klagen over de samenstelling van de rechtbank.
Als voorzitter van de meervoudige kamer in de strafzaak tegen de voormalige Pakistaanse cricketspeler was rechter Sijbrand Krans aangewezen. Hij was in 2016 een van de rechters die de destijds verdachte Wilders veroordeelde wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Dat proces ging over uitspraken van Wilders op een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag in 2014 waar hij riep te gaan regelen dat er „minder, minder, minder” Marokkanen zouden komen. De politicus werd schuldig verklaard zonder oplegging van straf.
‘Zonder toeters en bellen’
Volgens een woordvoerder van de Haagse rechtbank had rechter Krans de strafzaak tegen Latif om „roostertechnische redenen begin augustus toebedeeld gekregen”. Aanvankelijk leverde dat geen bezwaren op. „Technisch gezien had ik deze zaak kunnen doen. Je ziet als rechter wel vaker mensen in de rechtszaal die je eerder bent tegengekomen”, zegt Krans desgevraagd. Maar naarmate de zittingsdatum naderde, groeiden de twijfels. „Ik ben me gaan afvragen: is het wel gelukkig om deze zaak te doen? Je wilt geen incidenten. Ik heb de kwestie toen intern besproken.”
Lees ook: OM eist ‘hele zware bestraffing’ tegen Pakistaanse bedreiger van Wilders
Toen de rechtbank duidelijk werd dat Geert Wilders tijdens de strafzaak gebruik zou maken van zijn spreekrecht als slachtoffer is besloten dat er beter een andere rechter rechtbank kon voorzitten. De angst bestond dat Wilders in zijn betoog rechters zou gaan bekritiseren. „Dat wilden we niet. Het was juist van belang dat deze strafzaak zonder toeters en bellen zou worden afgehandeld”. Na zijn veroordeling in 2016 noemde Wilders op Twitter de Haagse magistraten misprijzend „D66 rechters” en een „neprechtbank”.
Na het afleggen van zijn slachtofferverklaring waarin Wilders dinsdag uitvoerig schetste hoe hij al negentien jaar wordt bedreigd, bedankte de voorzitter van de rechtbank, G.P. Verbeek, hem. Hij zei dat het goed was dat de politicus nog eens „zo indringend” had geschetst hoe het leven van een bedreigde politicus eruit ziet.