Acteur en voormalig Waku Waku-presentator Rob Fruithof (71) overleden

1951-2023 Fruithof presenteerde de natuurquiz Waku Waku tussen 1988 en 1996. De bekendheid die hij als presentator van het programma verwierf zorgde ervoor dat hij als acteur minder serieus werd genomen.
Rob Fruithof in actie als presentator van Waku Waku.
Rob Fruithof in actie als presentator van Waku Waku. Foto Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid

Acteur en presentator Rob Fruithof is vrijdag op 71-jarige leeftijd in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn zoon zaterdag bekendgemaakt via Facebook. Fruithof was vooral bekend als presentator van het populaire televisieprogramma Waku Waku, dat hij tussen 1988 en 1996 presenteerde. Hij woonde sinds 2004 in Zuid-Afrika.

Zijn bekendheid als presentator van de natuurquiz, waarin bekende Nederlanders voor een goed doel speelden, had een keerzijde, vertelde Fruithof in 2019 in een interview met het AD: hij werd minder serieus genomen als acteur. „Het was niet bon ton om een quiz te presenteren. Jammer, maar ik heb het nooit betreurd.”

Na Waku Waku presenteerde Fruithof onder meer het amusementsprogramma Te land, ter zee en in de lucht en sprak hij voor de Nederlandse versie van Disneyfilm Belle en het Beest de stem van het beest in. Verder trad hij op in reclamespotjes, onder andere voor verzekeringsbedrijf OHRA en beschuitmaker Bolletje. Hij acteerde ook voor televisieproducties, onder meer in dramaseries Onderweg naar Morgen en Westenwind.

Bekijk hier een aflevering van Waku Waku uit 1989: