‘Vijf verdachten moeten volgende week voor rechter verschijnen om bedreigen schrijver Lammers’

Literaire vrijheid Pim Lammers werd met de dood bedreigd nadat passages rondgingen uit een verhaal dat hij tien jaar geleden schreef. In februari trok hij zich terug als auteur van het Kinderboekenweekgedicht.
Lammers heeft meerdere boeken voor volwassenen en kinderen geschreven. Een van zijn kinderboeken heet 'Het lammetje dat een varken is'.
Lammers heeft meerdere boeken voor volwassenen en kinderen geschreven. Een van zijn kinderboeken heet ‘Het lammetje dat een varken is’. Foto Eva Plevier/ANP

Vijf verdachten van het bedreigen van schrijver Pim Lammers moeten volgende week vrijdag voor de Utrechtse politierechter verschijnen. Dat meldt persbureau ANP vrijdag. Het OM wil niet op details ingaan, maar zegt dat volgende week „vijf verdachten” voor „dat soort vergrijpen” voor de Utrechtse politierechter komen. De schrijver trok zich in februari terug als auteur van het Kinderboekenweekgedicht, omdat hij bedreigd werd met de dood.

Die bedreigingen volgden op het rondgaan van passages uit zijn literaire verhaal voor volwassenen Trainer (2015) op sociale media. Het verhaal gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn voetbaltrainer. Op basis van die passages betichtten de bedreigers Lammers van pedofilie.

Uiteindelijk schreef Lammers alsnog het gedicht dat hij in zijn hoofd had voor de Kinderboekenweek. Dit gedicht over de liefde van ouders voor hun kinderen las hij eenmalig in maart voor op het Boekenbal.

Eerder zei de politie al tegen persbureau ANP de zaak „zeer serieus” te nemen. „Het vrije woord is een groot goed dat wij willen en moeten beschermen en bewaken.”

Lammers heeft meerdere boeken voor volwassenen en kinderen geschreven. Een van zijn kinderboeken heet Het lammetje dat een varken is. Dat is het eerste Nederlandse prentenboek over transgender zijn en leverde hem in 2018 een Zilveren Griffel op.