FC Twente geeft wedstrijd tegen Fenerbahce na rode kaart volledig uit handen

Europees voetbal Twente was het eerste half uur van de wedstrijd de bovenliggende partij, en kwam zelfs op voorsprong. Nadat de Tukkers door een vroege rode kaart met tien man verder moesten, gaven ze de wedstrijd uit handen.
Jayden Oosterwolde (m) viert zijn treffer tegen zijn oude club.
Jayden Oosterwolde (m) viert zijn treffer tegen zijn oude club. Foto Erdem Sahin/EPA

Het moet raar lopen, wil FC Twente zich volgende week nog plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. De Tukkers verloren donderdag in Istanbul met 5-1 van de Turkse topploeg Fenerbahce, dat aantrad met oud-Twentespelers Dusan Tadic en Jayden Oosterwolde. Twente was het eerste halfuur van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar Fenerbahce walste over de ploeg van Joseph Oosting heen toen Twente na een half uur spelen met tien man verder moest.

Twente had vroeg in de wedstrijd weinig te vrezen van de Turken, die hun eerste twee wedstrijden in de competitie wonnen. Fenerbahce creëerde nauwelijks grote kansen en had veel overtredingen nodig om Twente van het eigen doel af te houden. Spits Manfred Ugalde bracht Twente na twintig minuten op voorsprong, na een vlot lopende combinatie. Kort daarna kreeg aanvallende middenvelder Michel Vlap een grote kans op de 2-0, maar schoot de Fries op de kin van de doelverdediger.

Uit het niets kwam Fenerbahce voor het rustsignaal toch nog langszij, en niet lang daarna draaide de wedstrijd helemaal om. Oosterwolde, de linkerverdediger die Fenerbahce begin dit jaar nog van FC Twente overnam, kopte van zo’n zestien meter een vroege voorzet van ex-Feyenoorder Sebastian Szymański binnen. Vlak voor rust ging de gelegenheidslinksback van Twente, Youri Regeer, met een harde tackle — noppen vooruit, zijn been hoog geheven — over de schreef. Na ingrijpen van de VAR kreeg hij een rode kaart.

De tweede helft was een kwartier onderweg toen Fenerbahce op voorsprong kwam. Een voorzet van rechts werd binnengeschoten door Szymański, die in de eerste weken bij zijn nieuwe club veel indruk weet te maken met zijn doelpunten en assists. De 3-1 viel snel daarna, na een pass vanaf links van een andere speler met een Eredivisieverleden, Arnhemmer Ferdi Kadioglu. Irfan Can Kahveci was de afmaker. De Turk maakte ook de 4-1. In de blessuretijd bepaalde Tadic met een benutte strafschop de eindstand.