‘Taliban doodden meer dan 200 Afghaanse oud-militairen, agenten en overheidsmedewerkers sinds machtsovername’

Afghanistan De helft van de in totaal 218 moorden vond volgens de Verenigde Naties plaats in de vier maanden nadat de Taliban de macht hadden overgenomen. De VN registreerden in totaal achthonderd incidenten van mensenrechtenschendingen.
Talibanstrijders rijden door de straten van de Afghaanse hoofdstad Kabul, twee jaar na de machtsovername.
Talibanstrijders rijden door de straten van de Afghaanse hoofdstad Kabul, twee jaar na de machtsovername. Foto Abdul Khaliq/AP

De Taliban hebben sinds de machtsovername in Afghanistan 218 Afghaanse oud-militairen, politieagenten en overheidsmedewerkers gedood. Dat melden de Verenigde Naties in een dinsdag gepubliceerd rapport. De Taliban, sinds augustus 2021 opnieuw aan de macht in Afghanistan, vermoordden de Afghanen ondanks de eerder beloofde „algemene amnestie” voor oude vijanden. De VN voerden het onderzoek uit door onder meer in Afghanistan families en andere betrokkenen te interviewen.

De helft van het aantal moorden vond plaats in de vier maanden nadat de Taliban de macht hadden overgenomen. Dat was de periode waarin buitenlandse troepen zich terugtrokken uit Afghanistan. In 2022 registreerden de VN zeventig moorden. Vaak werden de slachtoffers eerst kortstondig vastgehouden voordat de Taliban ze doodden. Het door de Taliban geleide ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een reactie geen meldingen te hebben ontvangen van het niet naleven van de amnestieregels en zegt mogelijke incidenten te onderzoeken.

De VN registreerden in totaal achthonderd incidenten van mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurige arrestaties, verdwijningen en martelingen. De organisatie laat ook weten dat gedetailleerd onderzoek naar alle incidenten lastig is, vanwege de beperkte informatie die de de facto autoriteiten geven. Daders kunnen daardoor moeilijk worden bestraft. Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, geleid door de Taliban, ontkent in het rapport dat er ook maar één oud-militair is vastgehouden of gemarteld. Alleen oud-medewerkers van de vorige regering die zich hebben aangesloten bij oppositiegroepen zijn volgens het ministerie gearresteerd.