Ecuador stemt voor staken van oliewinning in Amazonereservaat

Ecuador De milieuorganisaties die het referendum aanvroegen, spreken van „een historische overwinning”. De overheid was tegen het referendum, omdat Ecuador veel geld verdient met oliewinning.
Mensen protesteren tegen het referendum en willen dat de oliewinning in het Yasuni-reservaat doorgaat. Maandag bleek bij de uitslag dat zij in de minderheid waren.
Mensen protesteren tegen het referendum en willen dat de oliewinning in het Yasuni-reservaat doorgaat. Maandag bleek bij de uitslag dat zij in de minderheid waren. Foto Giana Benalcazar/EPA

In een referendum heeft 59 procent van de Ecuadorianen ervoor gestemd om geen nieuwe olieboringen toe te staan in een Amazonereservaat in het oosten van Ecuador. Dat melden internationale persbureaus maandag, nadat bijna alle stemmen waren geteld. In het Yasuni-reservaat wonen twee inheemse stammen en komt veel biodiversiteit voor.

Lees ook: Ecuador stemt in referendum voor stoppen van oliewinning in Amazonereservaat

Milieuorganisaties vragen al tien jaar om de volksraadpleging. Een van die organisaties, Yasunidos, zegt op X (voorheen Twitter) dat met deze uitkomst geschiedenis is geschreven. „Het is de eerste keer dat een land besluit om het leven te verdedigen en olie in de grond te laten. Dit is een historische overwinning voor Ecuador en voor de planeet.”

„Zo ziet echte klimaatactie eruit”, zei activist Greta Thunberg op Instagram. Het referendum trok ook de aandacht van bekende acteur en klimaatactivist Leonardo DiCaprio, die op Instagram zei dat Ecuador „een voorbeeld kan worden voor de democratisering van klimaatpolitiek”.

Miljarden verlies

De Ecuadoriaanse overheid was tegen het referendum. Op dit moment komt 12 procent van de dagelijkse olie-opbrengst van Ecuador uit het Yasuni-reservaat. Volgens de overheid leidt het staken van de oliewinning hier tot meer dan 16 miljard dollar (omgerekend 14,86 miljard euro) verlies over de komende twintig jaar. De staat heeft nog niet officieel gereageerd op de uitslag.

Ecuadorianen stemden op zondag over het referendum, tegelijkertijd met de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Die ronde leverde geen winnaar op, waardoor een tweede stemronde nodig is om een nieuwe president te kiezen. De verkiezingen werden vervroegd uitgeschreven door president Guillermo Lasso. Eerder had hij het parlement ontbonden om te voorkomen dat hij werd afgezet, nadat hij ervan werd beschuldigd niet te hebben ingegrepen bij een ​​corrupt contract tussen het olietransportbedrijf van de staat en een particulier tankerbedrijf. Lasso was van plan de olieproductie van Ecuador te verdubbelen.