Human Rights Watch: grenswachten Saoedi-Arabië doodden honderden vluchtende Ethiopiërs

Mensenrechten Uit een ondervraging van 42 getuigen concludeerde Human Rights Watch dat Saoedische grenswachten massaal vluchtende Ethiopiërs neerschieten aan de grens met Jemen en Saoedi-Arabië.
Jaarlijks reizen meer dan 200.000 mensen over zee van de Hoorn van Afrika naar Jemen, om vervolgens door te reizen naar Saoedi-Arabië.
Jaarlijks reizen meer dan 200.000 mensen over zee van de Hoorn van Afrika naar Jemen, om vervolgens door te reizen naar Saoedi-Arabië. Foto Khaled Abdullah/Reuters

Tussen maart 2022 en juni 2023 hebben Saoedische grenswachten honderden Ethiopische vluchtelingen vermoord die de grens tussen Jemen en Saoedi-Arabië probeerden over te steken. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van Human Rights Watch (HRW). Volgens de mensenrechtenorganisatie gaat het massaal vermoorden van vluchtende Ethiopiërs, onder wie veel kinderen, nog steeds door.

Het rapport, genaamd ‘They Fired On Us Like Rain’, bevat grafische getuigenissen van vluchtelingen die beschrijven hoe ze werden beschoten. In sommige gevallen vroegen Saoedische grenswachten eerst aan overlevenden in welk lichaamsdeel ze het liefst neergeschoten wilden worden, voordat ze van dichtbij op hen schoten. De grenswachten vuurden ook met explosieve wapens op migranten die net waren vrijgelaten uit tijdelijke Saoedische detentie en probeerden terug te vluchten naar Jemen.

Verkrachtingen

Human Rights Watch ondervroeg 42 mensen, onder wie 38 Ethiopische migranten en asielzoekers die tussen maart 2022 en juni 2023 probeerden de grens tussen Jemen en Saoedi-Arabië over te steken, en vier familieleden of vrienden van degenen die in die periode probeerden de grens over te steken. Daarnaast werden meer dan driehonderd video’s en foto’s geanalyseerd die op sociale media waren geplaatst of uit andere bronnen afkomstig waren, inclusief satellietbeelden die honderden vierkante kilometers bestreken.

Lees ook: ‘Dodelijkste migratieroute ter wereld blijft onder de radar’

Overlevenden beschrijven in het rapport hoe Saoedische grenswachten hen beschoten of mishandelden met stenen en metalen staven. Sommigen zeiden dat grenswachten uit hun grensbewakingsposten kwamen om de overlevenden in elkaar te slaan. Een zeventienjarige jongen zei dat grenswachten hem en vier anderen dwong om twee vijftienjarige meisjes te verkrachten. Toen een van de mannen weigerde dit te doen, werd hij direct doodgeschoten.

Systematische moorden

„Als er geen gerechtigheid komt voor wat ernstige misdaden lijken te zijn tegen Ethiopische migranten en asielzoekers, zal dat alleen maar leiden tot nog meer moorden en mishandeling”, zegt Nadia Hardman, onderzoeker vluchtelingen- en migrantenrechten bij Human Rights Watch.

Volgens de mensenrechtenorganisatie maakt Saoedi-Arabië gebruik van sportswashing om aandacht van mensenrechtenschendingen in het land af te leiden. „Het uitgeven van miljarden aan het opkopen van professionele golfbanen, voetbalclubs en grote evenementen om het Saoedische imago op te poetsen, mag de aandacht niet afleiden van deze gruwelijke misdaden.”

Volgens de VN ondernemen meer dan 200.000 mensen per jaar de levensgevaarlijke tocht over zee van de Hoorn van Afrika naar Jemen, om vervolgens door te reizen naar Saoedi-Arabië. HRW heeft al eerder meldingen gemaakt van massale moorden op migranten aan de grens met Jemen en Saoedi-Arabië sinds 2014. Desondanks lijken de moorden die in dit rapport worden gedocumenteerd een opzettelijke escalatie te zijn, schrijft de organisatie, in zowel het aantal als de manier van gerichte moorden. „Dit rapport laat zien hoe het patroon is veranderd van incidentele schietpartijen en massale opsluitingen naar wijdverspreide en systematische moorden.”