Ecowas-delegatie sprak in Niger met militaire junta en Nigerese president Bazoum

Niger-crisis De delegatie ontmoette zaterdag namens de militairen coupleider Abdourahamane Tiani. Ecowas wil dat de junta die eind juli de macht overnam in Niger, de democratie in dat land herstelt.
Generaal Abdourahamane Tiani, die de coup leidde.
Generaal Abdourahamane Tiani, die de coup leidde. Foto Balima Boureima/Reuters

Een delegatie van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas heeft zaterdag in de Nigerese hoofdstad Niamey gesproken met de militaire junta en de vastgehouden Nigerese president Mohamed Bazoum. Dat melden internationale persbureaus op basis van Nigeriaanse bronnen. De delegatie ontmoette namens de militairen coupleider en generaal Abdourahamane Tiani. Over de inhoud van de gesprekken is nog niets bekend.

Dat de coupplegers met de Ecowas-delegatie in gesprek zijn gegaan, wijst op mogelijke bereidheid van de militairen om te onderhandelen. Vanuit Ecowas is de eis duidelijk: de lidstaten van die organisatie willen dat de militairen die eind juli de macht overnamen in Niger, de democratie in dat land herstellen.

Ecowas liet eerder deze week weten nog altijd de voorkeur te geven aan de „dialoog” – vooral buurland Nigeria wil absoluut geen inval. Toch heeft de organisatie, die bestaat uit vijftien West-Afrikaanse landen, al troepen stand-by staan om Niger binnen te vallen. Ecowas wil dan ook niet „eindeloos in gesprek” met de militairen en zou zelfs al een datum voor een militaire interventie hebben vastgelegd, zonder te noemen om welke dag het gaat.

Ecowas eist dat de coupplegers president Bazoum vrijlaten en de macht teruggeven in Niger, dat sinds de staatsgreep zelf geen onderdeel meer is van de West-Afrikaanse organisatie. De Nigeriaanse oud-president Abubakar leidt de delegatie, die begin augustus zonder gewenst resultaat ook al naar Niger afreisde. Ze keerden toen terug zonder de coupplegers of Bazoum te hebben gesproken.