Weer een gewelddadig incident met een Nederlander op Mallorca. ‘We willen families, geen hooligans’

Uitgaansgeweld Een Nederlander is aangehouden voor het bewusteloos schoppen van een Duitse man op het Spaanse eiland Mallorca. Bewoners hebben het gehad met lallende en agressieve Nederlanders – al laten de Engelsen zich al helemaal „niet in toom houden”.

Een motoragent op Mallorca in de kustplaats El Arenal.
Een motoragent op Mallorca in de kustplaats El Arenal. Foto Persbureau Heitink / ANP / Hollandse Hoogte

Al veertig jaar woont de Nederlandse hotelmanager Saskia Schwan op het Spaanse eiland Mallorca. Nederlander zijn op het eiland, was altijd prettig, vertelt ze aan de telefoon. Maar de laatste jaren is er iets veranderd. „Steeds vaker zijn er grote incidenten met Nederlanders op Mallorca. Ik merk dat de lokale bewoners daar klaar mee zijn. Nederlanders hadden hier altijd een goede naam, maar dat is nu wel voorbij.”

Deze week meldden Spaanse media dat een 26-jarige Nederlander op het eiland is aangehouden voor het bewusteloos schoppen van een Duitse man. Eerder deze zomer ging online een filmpje rond waarin was te zien dat een 25-jarige Nederlander op het hoofd van een slapende man poepte. Later zei de man tegen het AD dat hij spijt had van die actie, die werd uitgevoerd na inname van dertig biertjes en twintig shotjes sterke drank.

In de zomer van 2021 werd de Nederlander Carlo Heuvelman doodgeschopt na een avondje stappen op Mallorca. Jonge mannen uit een Hilversumse vriendengroep werden opgepakt voor uitgaansgeweld. Sanil B. kreeg vervolgens zeven jaar celstraf, omdat hij volgens de rechtbank verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Heuvelman. Het hoger beroep in de zaak loopt.

Lees ook dit artikel: Mallorca staat bekend om uitgaansgeweld, zo bruut en sadistisch is zelden vertoond

‘Engelse hooligans kopiëren’

Ook op andere plekken waar Nederlandse jongeren komen feesten, zorgen ze voor overlast. In het Kroatische Split hebben bewoners hun buik vol van de recente toestroom. En in het Belgische Knokke helpt de Nederlandse politie haar Belgische collega’s al jaren om feestende Nederlanders in toom te houden.

David Servera is voorzitter van bewonersvereniging Asociación de Vecinos del Arenal. Hij zegt dat de manier waarop Nederlandse toeristen zich op Mallorca gedragen is verslechterd. „We kenden Nederlandse toeristen als rustig en beleefd. Maar het lijkt de laatste jaren wel alsof ze Engelse hooligans proberen te kopiëren. We zien veel alcohol- en drugsgebruik, vechtpartijen, kabaal en rommel die op straat blijft liggen.”

Het is niet zo dat Nederlanders het meeste overlast geven, volgens Servera. Engelse jongeren zijn „totaal niet in toom te houden”. Afgelopen week werden daarnaast vijf Fransen en een Zwitser opgepakt vanwege verkrachting van een achttienjarige Britse toeriste. En, zegt Servera, ook komen nog steeds veel Nederlandse gezinnen en families naar het eiland die zich wel goed gedragen. „Vooral aan het begin van de zomer geven Nederlandse jongeren overlast. Daarna komen meer oudere vakantiegangers. Gelukkig is het bijna september.”

We kenden Nederlandse toeristen als rustig en beleefd. Maar het lijkt nu wel alsof ze Engelse hooligans proberen te kopiëren

David Servera voorzitter van bewonersvereniging

Een paar dagen helemaal losgaan

Hotelmanager Schwan ziet dat groepen jongeren minder vaak kiezen voor een georganiseerde reis van één of twee weken, zoals vroeger veel gebeurde. Ze boeken vaker zelf en opteren dan voor een lang weekend Mallorca. „Ze blijven korter en gaan dan in die dagen helemaal los. Ik zie dat veel hotels op maandag tot woensdag vaak kamers vrij hebben en dan in het weekend helemaal vol zitten.” David Servera van de buurtvereniging herkent dat: „Sommige jongeren boeken niet eens een hotel, maar komen hier een paar nachten en slapen dan op het strand.”

Servera ziet wel wat in strenger politieoptreden. Meer controles zouden kunnen helpen. Maar, zo zegt hij, een échte oplossing is een ander type toerist aantrekken. „Misschien moet Mallorca wel gewoon wat duurder worden. We willen kwaliteitstoerisme. Families, geen hooligans. Dat is de echte oplossing voor dit mooie eiland.”

Lees ook dit artikel: ‘Als we de weg willen vragen, kan dat gewoon in het Nederlands’