N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
In het buitenland hoor je ze veel, maar bij de NOS heeft nooit een vrouw live tv-commentaar geleverd bij voetbalwedstrijden. Dat is opvallend, want de NOS liet Marcella Mesker al in 1987 debuteren als tenniscommentator. Suse van Kleef doet wel commentaar bij het WK voetbal, maar beperkt zich tot de samenvattingen. Waarom dan nog geen vrouwenstem, live bij duels?
Toen een journalist in 2019 aan Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS, vroeg hoe dat zat, zei hij dat commentaar geven op tv „het moeilijkste facet is van het vak”. In aanloop naar het EK van 2017 deed de omroep een poging met een vrouw „die heus wel enige ervaring had” (hij noemde geen naam) maar die daar „bloednerveus” van werd.
Wat maakt commentaar geven zo moeilijk, wilde de journalist weten. „Journalistieke inschatting, het vermogen en de durf om conclusies te trekken, om iets te vinden van de scheidsrechter als dat nodig is”, zei Vermeulen. „Je moet alle spelers kennen, voetbaltechnisch inschattingen kunnen maken, taalgevoelig zijn en met wat humor ook de amusementsfactor inbrengen.” Hij zei nog net niet: ga daar maar eens aanstaan als vrouw.
Toen ik zijn citaten voorlegde aan Jenn Hildreth, die voor Fox Sports het WK becommentarieert, reageerde ze diplomatiek: „Politely declining comment.” Het is ook geen makkelijk vak, zegt de veertiger – je weet vaak niet wat je niet weet en het vergt een dikke huid – maar je leert het alleen door het veel te doen. Toen Fox haar in 2015 als eerste vrouw naar een WK stuurde, had ze alleen commentaar gedaan bij regionale toernooien en jeugd-WK’s. „Investeren in vrouwen draait niet alleen om kansen geven, je moet ook de voorwaarden voor succes creëren”, zegt ze.
De van oorsprong Nederlandse Pien Meulensteen (26) maakte vorig jaar op het mannen-WK haar debuut als commentator en becommentarieerde dit WK tien wedstrijden voor de Britse zender ITV. „Wat Arno zegt klopt”, zegt ze. „Je moet veel facetten van het vak beheersen en een goede voorbereiding op wedstrijden is belangrijk, met alleen talent red je het niet.” Op de vraag of ze ‘ja’ zou zeggen als de NOS haar zou vragen commentator te worden, zegt ze nee. Ze heeft nooit in Nederland gewoond en beheerst de taal onvoldoende. „Maar ik ben ervan overtuigd dat er vrouwen in Nederland zijn die het met behulp van de juiste training en ondersteuning in de toekomst zouden moeten kunnen.”
Een NOS-woordvoerder zegt dat de laatste jaren meer wordt gedaan om vrouwen te interesseren voor het vak van commentator. Zo zijn zeven van de 35 mensen die maandelijks onder leiding van Vermeulen oefenen met commentaar geven in een intern klasje, vrouw. De NOS bekijkt zo wie talent heeft en zich „senang voelt” bij het werk. „Het gaat niet zo snel als we zouden willen”, erkent de woordvoerder. „We staan ervoor open als mensen zich aanmelden via wat voor wegen dan ook.”