Liesje Schreinemacher (VVD) als eerste Nederlandse minister met zwangerschapsverlof

Primeur Schreinemacher is van plan om na de Tweede Kamerverkiezingen, medio november, met zwangerschapsverlof te gaan. Afhankelijk van hoe lang de kabinetsformatie duurt, keert ze daarna weer terug als minister.
Schreinemacher tijdens een commissiedebat over humanitaire hulp na de aardbeving in Turkije en Syrië.
Schreinemacher tijdens een commissiedebat over humanitaire hulp na de aardbeving in Turkije en Syrië. Foto Bart Maat/ANP

Demissionair minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, VVD) verwacht begin volgend jaar een kindje. Dat heeft ze bekendgemaakt in een maandag gepubliceerd interview in De Telegraaf. Schreinemacher is daarmee de eerste minister in de politieke geschiedenis van Nederland die (openlijk) zwanger is, en haar werkzaamheden als minister tijdelijk naast zich moet neerleggen om met zwangerschapsverlof te gaan.

„Natuurlijk voelt het bijzonder dat ik de eerste minister ben die zwanger is”, vertelt Schreinemacher tegen De Telegraaf. „Het is ook bijzonder, maar het zou goed zijn als het snel normaal wordt. Als we de politiek en andere hoge functies een aantrekkelijke en werkbare plek willen maken voor jonge vrouwen, moeten we ervoor zorgen dat hier ruimte voor is en het normaal is.” Zwangerschappen bij staatssecretarissen zijn wel al eerder voorgekomen, bijvoorbeeld bij huidig CDA-minister Karien van Gennip in 2004.

Schreinemacher is van plan om na de Tweede Kamerverkiezingen, medio november, met zwangerschapsverlof te gaan. Dat gaat, zoals gebruikelijk, „enkele maanden” duren. In de tussentijd wordt Schreinemacher vervangen door „een collega uit het kabinet”. Afhankelijk van hoe lang de kabinetsformatie duurt, keert ze na haar verlof weer terug als minister. Schreinemacher zit sinds januari vorig jaar op haar post als minister, maar staat niet op de kandidatenlijst van de VVD voor de komende verkiezingen.

Lees ook dit interview met Schreinemacher: ‘Chinese exportbeperking voor ASML alleen op eigen voorwaarden’